Lekker brood met kokosvet

Kokosvet is gezond. Vaak gehoord, deze slogan, ook de tegenberichten hierover. Kokosvet aanschaffen in Noorwegen is, zoals met alles, drie maal duurder dan in Nederland. Maar ja, ik heb geen keuze want aanschaffen via een Nederlands internet bedrijf levert bij verzending weer problemen op en ook hogere verzendkosten, soms zelfs een flinke portie extra geld, omdat Noorwegen haar grenzen streng bewaakt, ook via de post, en dus invoerrechten-regels hanteert om eigen produkten te beschermen. 
.
.
Mijn eerste pot kokosvet – Heb mijn eerste pot kokosvet nu in huis, aangeschaft via internet bij Soma Nordic.
Ben begonnen met het bakken van een brood volgens een eenvoudig recept in het meegestuurde receptenboekje, en heb voor het eerst in mijn leven puur kokosvet gewoon geproefd, van een eetlepel. Het smaakt mild, en het vet smelt erg snel tot een olie, in je mond.
.
Cocosa
.
4 eieren (kloppen)
helft van een potje kesam (à 300 gr) kesam = kwark
3 soeplepels kokosvet/olie
2 theelepels bakpoeder
45 gr. sesam zaadjes
60 gr. roggemeel
50 gr. zonnebloempitten (gepeld)
45 gr. lijnzaad
halve theelepel zout
.
Roer alle ingrediënten tot een dikke brei en schep dit met een spatel in een met bakpapier bekleed cakeblik of broodblik.
Bak dit in het midden van de oven op 160 graden in 60 minuten.
.
Heerlijk om zo te eten, of besmeren met echte boter (mmm) of beleggen met bijvoorbeeld kaas.
Heerlijke variant: besmeren met honing en daarop kaneel strooien.
Foto: wat er nog van over is…..
.
IMG_4394a
.
Een volgende keer neem ik het dubbele van wat is voorgeschreven. Het brood is nu plat, de schijven zijn klein, maar dat deert niet, nu, ben erg verheugd over het eindresultaat. Sowieso een delicatesse! Voor diegenen die niet dol zijn op de smaak van kokos: je proeft de kokos niet, en je ruikt het ook niet. De gezonde ingrediënten van kokosvet zijn er echter toch.
.
.
Toegevoegde informatie:
Voedingscentrum: Kokos en kokosvet
Ayurvedic perspective: Coconut oil
.
.
Persoonlijke noot:
Kokosvet of olie werkt erg goed bij eczeem: aanbrengen op de huid, bijvoorbeeld na het douchen. Sinds vorig jaar heb ik veel last van eczeem, en sinds ik kokosproducten gebruik voor mijn huid gaat het weg! Voorheen gebruikte ik eco olijfolie, waaraan ik druppeltjes lavendel etherische olie toevoegde.
In de Ayurveda wordt kokosvet of -olie gecategoriseerd als de bron voor het kalmeren van de vuurkracht (pitta), terwijl bijvoorbeeld olijfolie kapha activeert (de structuur kracht). Uit: Breakfast or Slow
.

Over Antoinette

Geboren in Nederland in 1948; volgde de opleiding Leraar Basisonderwijs aan de Kweekschool in Veghel, en rondde die af in 1968; via allerlei paden en wegen leidden geestelijke verdiepingen tot een andere visie op zijn en welzijn, en naar een nieuwe taak: de alternatieve gezondheidszorg. Verhuizing naar Noorwegen volgde in 2010. De artikelen in dit blog zijn educatief, filosofisch, verhalend, maar ook uithalend naar een wereld in crisis.
Dit bericht werd geplaatst in Recepten, Reizen en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.