Husfliden – Huisvlijt

Onlangs schreef ik over de Noorse huisvlijt, en vandaag was ik in het stadje Gol (spreek uit Goel, met een engelse g van good bijvoorbeeld) waar ik het woord “Huisvlijt” in het Noors op een winkelpand geschreven zag staan: Husfliden….. (hoesflieden). Het betreft een winkelketen, met diverse butikker (boetieker), van Bergen tot Oslo, Lillehammer, en dus ook in Gol in Hallingdal. Wanneer je de details van de bunads bekijkt zie je hoe ongelooflijk hoog de kwaliteit van dit meestervakwerk is. Mensen die er werken moeten wel professionele kleermakers/kleermaaksters zijn!

.

IMG_4478

.

Met mijn altijd in mijn handtas aanwezige Canon ben ik er naar binnen gegaan, om wat foto’s te maken van wie weet wat er allemaal hing. De collectie van zelf gebreide truien en vesten viel wat tegen, in vergelijking met wat ik in het stadje Ål (spreek uit: Ol) in een wolwinkel gezien had, maar toen ik daar was, vorige week, had ik weliswaar een camera in de handtas, maar geen geheugenkaart in de camera. Ik ga daar binnenkort terug want er was een prachtige collectie te zien.

Foto’s maken mocht, ook hier in Gol, en ik heb niet alleen de brei-afdeling op de foto gezet maar ook de “bunad” afdeling: de bunad is de traditionele Noorse klederdracht. Deze is zeer populair, en wordt overal gedragen bij plechtige gelegenheden, zoals bijvoorbeeld de nationale feestdag, op 17 mei.

In de Husfliden winkel was de bunad van Hallingdal (de regio waar ik woon) te zien: voor vrouwen, mannen en kinderen. Op het moment dat ik er was was iemand een in de maak zijnde bunad aan het passen en afspelden in het atelier dat bij de winkel blijkt te horen.

Ik kom later meer gedetailleerd op de bunad terug.

Slideshow (kost soms even tijd om te laden):

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

.

Aanvullende informatie:

 

 

Over Antoinette

Geboren in Nederland in 1948; volgde de opleiding Leraar Basisonderwijs aan de Kweekschool in Veghel, en rondde die af in 1968; via allerlei paden en wegen leidden geestelijke verdiepingen tot een andere visie op zijn en welzijn, en naar een nieuwe taak: de alternatieve gezondheidszorg. Verhuizing naar Noorwegen volgde in 2010. De artikelen in dit blog zijn educatief, filosofisch, verhalend, maar ook uithalend naar een wereld in crisis.
Dit bericht werd geplaatst in Creativiteit, Huisvlijt, Naaldwerk, Noorwegen, Reizen en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.