Cake met vijgen

Bakken hoeft niet ingewikkeld te zijn, niet lang te duren, en toch een overheerlijk produkt opleveren, een delicatesse zelfs om te presenteren aan bijzondere gasten. Of mee te nemen voor onderweg, een plakje simpel ingepakt in keukenpapier, koffie mee uit eigen keuken…. Verrassend in dit recept is de aanwezigheid van gedroogde vijgen. Heerlijk en gezond!

.

Basis voor elk soort cake

Voor het bakken van deze speciale amandelen, walnoten, vijgen, rozijnen, chocolade cake begin je simpel met het bereiden van een normale cake. Bij een normale cake is het getal twee over het algemeen de sleutel tot succes.

 • 2 flinke eieren
 • 200 gram bloem
 • 100 gram rietsuiker (eigenlijk 200 gram suiker maar de rozijnen en vijgen dragen bij aan de zoete smaak; gebruik geen witte suiker, die is gevaarlijk ongezond)
 • 2 tl bakpoeder
 • 2 tl vanillepoeder
 • 200 gram boter

Begin met het tot een schuimende massa kloppen van de eieren, en voeg daarbij de suiker die gemengd is met bakpoeder en vanillepoeder. Dan geleidelijk aan de bloem toevoegen en blijven kloppen. Wanneer de massa te dik wordt de in een pannetje gesmolten en dus vloeibare boter beetje bij beetje erbij voegen en overgaan tot het roeren met een stevige spatel.

De oven kan voorverwarmd worden op 160 graden. Het bakblik zal later net onder het midden van de voorverwarmde oven worden geplaatst.

 

cake (1)

 

 

Toevoegingen

 • amandelen
 • walnoten
 • rozijnen
 • vijgen
 • een reep kook-chocolade, 70% cacao, 100 gram

Alles in grove stukjes hakken, met een scherp keukenmes. De chocolade ook.

 

Het kan allemaal in de kom met cakedeeg, gewoon roeren tot alles goed gemengd is. Dan met een spatel het mengsel in een ingevet en met bloem bestrooid bakblik overhevelen, en het geheel in de inmiddels voorverwarmde oven ongeveer 60 minuten (niet langer) laten bakken. Laat de cake afkoelen in het blik.

Slideshow (heeft tijd nodig om te laden)

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

.

Relevante informatie

 

 

 

Over Antoinette

Geboren in Nederland in 1948; volgde de opleiding Leraar Basisonderwijs aan de Kweekschool in Veghel, en rondde die af in 1968; via allerlei paden en wegen leidden geestelijke verdiepingen tot een andere visie op zijn en welzijn, en naar een nieuwe taak: de alternatieve gezondheidszorg. Verhuizing naar Noorwegen volgde in 2010. De artikelen in dit blog zijn educatief, filosofisch, verhalend, maar ook uithalend naar een wereld in crisis.
Dit bericht werd geplaatst in Creativiteit, Huisvlijt, Natuur, Recepten, Reizen en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.