Mijn eigen breiwerkje

Begin maart was ik in Ål, ditmaal met camera, om wat foto’s te maken van de prachtige handwerk-truien in Ålingen Kjøpesenter (shopping-center of Ål): “Husfliden Sissel Bråten“. Hier volgt een slideshow met foto’s, maar het kan enkele seconden duren voor die geladen is.

.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

.

Het heeft me geïnspireerd om zelf aan de slag te gaan. De hulpvaardige verkoopster vertelde dat het niet moeilijk is om Noorse motieve te breien. Ze vertelde me dat zodanig dat ik het geloofde. Ik kan bovendien ten allen tijden bij haar terecht wanneer ik het niet snap, of wat dan ook. Ik heb ook een breiboek, en kan wel enigzins wijs uit de getallen en woorden die aangegeven zijn. Ik koos voor dit model, echter met een andere kleuren combinatie. Het wordt licht grijs als hoofdkleur, tesamen met licht lijfgroen en wit. Verder kreeg ik ook een rondbreipenset mee en inmiddels ben ik begonnen. Het is echt wennen, zo’n rond-breipen. Je hebt geen houvast onder je armen, zoals wanneer je met normale simpele breipennen werkt. Maar…. het gaat steeds beter nu.

.

Het breien is een ontspannende bezigheid, en het is een goede manier om werken aan de computer voor even te onderbreken. Computerwerk is gerelateerd aan electrosmog, via wifi and cell cites, en ja, ik had een wifi in huis, ik leef vlakbij een cell cite, en heb inmiddels de wifi verwijderd en werk weer met kabels. Ik kreeg n.l. zware last van alle aan electrosmog gerelateerde problemen, waaronder hogebloeddruk. Dat is nu weg. Meer hierover in mijn blog Multerland.

In december 2017 heb ik dan eindelijk het truitje voltooid. Gelukkig maar dat ik startte te breien voor een kind van drie…. Het was toen net 1 jaar. Ik heb er veel van geleerd, ga enkele dingen anders doen volgende keer. Weet nu ook inmiddels dat er meerdere lengten zijn in rondbreipennen, dat ik de halsboord gewoon door blijf breien zodat het een kol-truitje wordt en daarmee een mooier resultaat oplevert, omdat én minderen, plus op een kleinere maat breinaald overstappen een oneffen resultaat oplevert. Dit is niet mijn fout want ik heb exact volgens het brei voorschrift gebreid.

Ik heb veel weg kunnen strijken, op wolstand, plus een natte theedoek eronder, maar niet alles. Dat is jammer, maar het zij zo. De muts en das heb ik ook nog snel gebreid, de das heet een Ascot das, en heeft een tunnel, waardoorheen het andere uiteinde gehaald kan worden en de das dus goed blijft zitten. Kijk hier.

.

Opmerkelijk

Een van de lezeressen van dit blog stuurde me een video met een snelle brei-methode. Reden was de video die ik hier oorspronkelijk had toegevoegd, echter: die was in het Noors en niet duidelijk. De vrouwen in Noorwegen breien dus ook zo, maar dat is anders dan ik geleerd heb. Ik houd die draad rechts, en niet op mijn linkerwijsvinger, zoals op de video te zien is en waardoor het breien gewoon veel en veel sneller gaat. Kijk maar:

.

.

Ik ga vanaf nu dus ook op deze manier breien, althans de “rechtse” steken. Ik kan nergens vinden hoe men precies de “links” steek doet op deze manier. Heb zelfs de video heel langzaam laten afspelen maar ik krijg het niet te pakken! Zal er eens naar vragen in de breiwinkel.

.

Wat levert zelf-breien op?

Het eindresultaat is een truitje dat al gauw honderd euros kost wanneer je het “af” koopt, zoals bijvoorbeeld bij Dale, in Noorwegen. Voor volwassenen zie je daar prijzen die soms oplopen tot driehonderd euros of meer per trui of vest. Maar dan heb je ook wat! Ze zijn razend populair, wereldwijd. Zowel sporttruien of vesten, als klassieke stijl kleding, zeer vrouwelijk of mannelijk, door kleur- en modelkeuze. De designers van Dale zijn meesters in ontwerpen. Op de Dale website zijn veel modellen truien, mutsen, vesten, etc. te koop, 100% natuurlijk, en ecologisch gefabriceerd. Wanneer je zelf aan de slag gaat snap je wel waarom er zo’n prijskaartje aan hangt. Het kost veel tijd. Echter: iedere dag een beetje is heel goed te doen.

.

Wol

Wol is een natuurlijk product, en tegenwoordig is de wol die men gebruikt voor bijvoorbeeld ondergoed, thermo hemden en onderbroeken, voor truitjes, vesten, mutsen enz. zo optimaal dat een allergie voor wollen produkten uitgesloten is. Wanneer er toch sprake is van jeuk, zal die zeker te maken hebben met andere factoren. Stress kan reacties geven in de vorm van een rode huid, die uiteindelijk gaat jeuken. Uit ervaring weet ik dat het helpt je huid te verzorgen met kokos-olie produkten, kokos vet, puur uit de pot op de huid aangebracht, inderdaad, hetzelfde kokos vet (dat vloeibaar wordt boven de 25 graden) als waarmee je bakt en braadt. Het is erg gezond en werkt kalmerend op de huid. Stress kan verminderen door de oorzaak weg te nemen, en tegelijkertijd Avena Sativa te gebruiken, een geneeskrachtig kruid, verkrijgbaar bij de drogist, of via een therapeut bij Natural Balance in Aarle Rixtel.

Wol levert warmte op. Die warmte is echt voelbaar wanneer je wol gaat dragen. In Noorwegen is de kou pittig, en wil je de energie kosten laag houden dan is het dragen van wol noodzakelijk. De baby wol die ik aangeschaft heb is 80% wol, gemixt met 20% polyamide, en daardoor steviger. Bovendien is de wol speciaal behandeld waardoor de trui bestand is tegen vaak wassen: “superwash behandlet”: Superwash wool is machine wasbaar tot 40° C, wasverzachter echter weglaten, en wordt niet viltig. Het merk is Sandnes Sisu.

.

Noorse wol

Schapen zijn wol-producenten, maar hoewel heel veel boeren in Noorwegen schapen houden, is de wol-productie eigenlijk bijzaak. Het gaat voornamelijk om het vlees. Indien er wol-productie is gaat die wol naar het buitenland waar die gebruikt wordt voor tapijten, vloerbedekking, of voor bovenkleding, zoals jassen.

De wol die men in Noorwegen verkoopt is geïmporteerd uit het buitenland, omdat die wol (Merino, bijvoorbeeld) dunner is, en daardoor ook geschikter, zelfs voor de productie van wollen ondergoed. Ik heb voor de winter nog twee wollen “hemden” gekocht, merk Devold, met lange mouwen en een coll, ritssluiting, in feite sportkleding, ondergoed voor sporters, maar zo leuk dat je het zelfs als bovenkleding kunt dragen. Het mag gezien worden!

.

lam__sau

Foto: Rolf Jarle Ødegaard

Meer in mijn blog Multerland, met: “The benefits of wool

Over Antoinette

Geboren in Nederland in 1948; volgde de opleiding Leraar Basisonderwijs aan de Kweekschool in Veghel, en rondde die af in 1968; via allerlei paden en wegen leidden geestelijke verdiepingen tot een andere visie op zijn en welzijn, en naar een nieuwe taak: de alternatieve gezondheidszorg. Verhuizing naar Noorwegen volgde in 2010. De artikelen in dit blog zijn educatief, filosofisch, verhalend, maar ook uithalend naar een wereld in crisis.
Dit bericht werd geplaatst in Creativiteit, Huisvlijt, Naaldwerk, Noorwegen en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.