Gurt Swanenberg

Kunstenaar Gurt Swanenberg is geboren in Noord Brabant, Den Bosch, in 1976, en is de zoon van Cor Swanenberg en Nelleke de Laat, beiden Brabanders, in hart en nieren: niet alleen vanwege de geboorteplek, maar vooral door alles wat zij aan het uitdragen van de cultuur van Brabant, Noord Brabant, hebben bijgedragen. Jos Swanenberg, de oudere broer van Gurt Swanenberg, is Hoogleraar “Diversiteit in taal en cultuur” aan de Universiteit van Tilburg.

 

GurtSwanenberg

 

Kunst die een actuele wereldcrisis uitbeeldt

De kunst die Gurt Swanenberg maakt is modern, en sluit naadloos aan bij de hedendaagse wereldcrisis  met betrekking tot de natuur, die lijdt onder datgene waar de mens zichzelf door laat verleiden, misleiden: hebzucht, en daaraan gerelateerde sub-goden die oorzaak zijn van ziekten (disharmonie) op emotioneel, mentaal en fysiek gebied.

De mens heeft zichzelf aan de top geplaats van de pyramidale scheppings-hiërarchie, gecreëerd door een door de mens zelf bedachte God. Deze God heeft de mens naar zijn voorbeeld en gelijkenis geschapen (bijbel), als enige wezen van alles wat leeft. Daarmee heeft de mens zichzelf tot God gemaakt. Deze zichzelf toegeëigende plek is gebouwd op verkeerde fundamenten en de troon van zelfgenoegzaamheid brokkelt in een ras tempo af.

Die door de mens zelf bedachte filosofie (hetgeen men religie noemt) is volgens de grondlegger van de Deep Ecology movement, de Noor Arne Næss (1912-2009) de oorzaak van de catastrofe welke wereldwijd in alles wat natuur is, boven, onder en in de wateren en op het land, plaats vindt. Alleen door bewustwording van de eenheid van alle leven, waarin alle levensvormen gelijkwaardig naast elkaar bestaan in wat men biodiversiteit noemt, kan er verandering komen. Dit begrip van eenheid, heelheid, wholism, holisme, is in feite én Taoisme én Deep Ecology én de essentie van waarover ook Wouter Achterberg schreef als hoogleraar in de humanistische wijsbegeerte.

In wat Gurt Swanenberg mij laat zien, zie ik wat de “beschaafde” mens vergeten is: zonde is niet een ouderwets achterhaald gegeven. Zonde is nooit weggeweest, verandert slim genoeg steeds van naam en titel, en draagt een zich steeds vernieuwend masker. Zonde is niets anders dan dat wat zonde is, jammer, seund (Brabants), en wanneer het doodzonde is dan is het tegen de wetten van de enige ware God en dat is Leven, Natuur, Universum. Wij ZIJN natuur, leven, binnen het concept natuur, leven, samen met alle andere vormen van leven. Maar “wij” zijn dat vergeten. De mens heeft het weggerationaliseerd. De verbinding is weg. Bewustzijn is de verbindende factor. Bewustzijn wordt door de wetenschap niet als een essentiële noodzakelijke research factor aanvaard binnen onderzoeken en verwerpt daarmee in feite alles wat is maar niet materialistisch aantoonbaar is, omdat het te verfijnd stoffelijk is, in feite onstoffelijk.

Met ongelooflijk veel, en verfijnde details, top-perfectionisme, haarscherp realisme, zowel qua geniale techniek als visie, mixt Gurt Swanenberg natuur-objecten met decadentie, laat ons de moderne zonde zien, doodzonde, dat wat natuur en ook de menselijke natuur, doodt, hij toont anti-leven, het masker van de menselijke zonde anno 2016. Zijn kunst ontmaskert. Maakt bewust.

Allen die wakker zijn, zij die zien, zij die bewust zijn, en daar reken ik mijzelf ook toe, ondergaan bij de kunst van Gurt Swanenberg een herkenning van eenzelfde pijn, herkenning van de machteloosheid één van de veel te weinige toeschouwers te zijn van een wereldcrisis; toeschouwers die niet voldoende hoorbaar schreeuwen omdat ze met een te klein aantal zijn om het wakker worden te kunnen realiseren van de zovelen, die de totale wereld naar de verdoemenis helpen met de zeven hoofdzonden, ofwel doodzonden, en daarmee alles en iedereen geleidelijk aan van het leven beroven. Inclusief zichzelf.

 

Avaritia-Greed

Gurt Swanenberg ~ Sin curiosities – Avaritia (Greed) – Website

 

“Taking cues from a 17th century practice known as Taolennou, Gurt Swanenberg creates a new series of compelling sculptures. The original idea of Taolennou was intended to provoke awareness of the seven deadly sins to a largely illiterate population through visual imagery. Even though the skeletons are painted Swanenberg takes reference from sticker culture and collage. His overall aesthetic uses anthropology with brand name culture to comment on society’s ills.”

(Stephanie Young, Beautiful Decay)

.

Tentoonstellingen

Van 29 oktober 2016, tot 29 januari 2017 zal een deel van zijn werk geëxposeerd worden in het Noordbrabants Museum in Den Bosch, samen met het werk met hetzelfde thema van een andere Brabantse kunstenaar: Pieter Bruegel. Thema: De Zeven Hoofdzonden. Lees hierover meer:

 

Eerder echter is zijn werk te bewonderen:

  • 1-5 juni 2016: Kunstrai, Contempo Galerie, RAI Amsterdam

 

Voor een overzicht van zijn werk: bezoek zijn website.

 

zeven-hoofdzonden-

Gurt Swanenberg – Inspired by “The Queen of Spades”, a story about human avarice, by Alexander Pushkin – Website

 

 

 

 

Over Antoinette

Geboren in Nederland in 1948; volgde de opleiding Leraar Basisonderwijs aan de Kweekschool in Veghel, en rondde die af in 1968; via allerlei paden en wegen leidden geestelijke verdiepingen tot een andere visie op zijn en welzijn, en naar een nieuwe taak: de alternatieve gezondheidszorg. Verhuizing naar Noorwegen volgde in 2010.
Dit bericht werd geplaatst in Kunst en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.