Hivjufossen (vervolg)

De majesteitelijke, overweldigend mooie Hivjufossen waterval in Hovet, Noorwegen, is levensgevaarlijk voor toeristen. Ik schreef hier al eerder over in een blogpost met vele vele updates, artikelen en foto’s. Ik schreef ook naar alle officiële instanties in Noorwegen, om meer te doen aan de beveiliging van de Hivjufossen, maar het mocht allemaal niet baten.

De laatste twee opties zijn inmiddels ook weggevinkt. Een ervan was het benaderen van de journalist voor NRK Buskerud, met de vraag om iets te schrijven over de familie van de slachtoffers, rondom Kerstmis. Iedere Noor zit met Kerst aan tafel met een compleet gezin, maar de gezinnen die een geliefde verloren, in dit geval in de Hivjufossen, niet meer. Ik wilde de Noren hun hart laten openen, want het is zo kil gebleken hier, zo harteloos. Met uitzondering van Magne Holestøl, een ervaren lokale gids en voormalige reddingsmedewerker bij het bergen van het lichaam van de Noorse vrouw (44) die in 1991 in de Hivjufossen viel en dodelijk verongelukte. Dat was het eerste dodelijke ongeluk, en er volgden er nog twee: in 2007 en 2016.

De andere optie was de eigenaar van de grond waarop de Hivjufossen gelegen is. Ik wilde graag een geplastificeerde poster met waarschuwingen in het Engels en Noors aanbrengen, bij de aanvang van de hiking-track naar boven. Tot op de dag van vandaag heb ik geen reactie ontvangen op mijn twee maanden geleden verzonden email.

Dus begon ik aan het maken van een video, voor YouTube. Die video is inmiddels af, en gepubliceerd, ook geplaatst in de community “Visit Norway”, en verder in mijn google+. Let wel: het gaat niet om het laten zien van mooie plaatjes of dat ik het wellicht beter had kunnen doen, het gaat om het overbrengen, overdragen van een boodschap, met de beperkte middelen die ik heb. Dat is dit geworden:

.

 

.

Updates

Alle feiten omtrent de meest recente situatie, reacties of mogelijke wijzigingen in het beleid van de Noren mbt de waterval in Hovet, zullen hier geplaatst worden. De allereerste is er al:

  • Op de plek waar de hiking track start was een op palen bevestigd bord, maar dat is neergehaald. Geen storm krijgt dit voor elkaar, er is niets geknakt, en een storm kan het ook niet zo neerleggen zoals het er bij ligt. Ik was op 28 mei 2017 ter plekke aanwezig om te checken of er inderdaad nog geen waarschuwing geplaatst was. Was dat zo dan had ik mijn video niet hoeven publiceren. Wie dat bord neergehaald heeft weet ik niet. Ik besef dat ik nu geen plakaat meer kan ophangen daar, met waarschuwingen, wat ik zo graag wilde, en waarom ik de eigenaar van de grond om toestemming vroeg.  Ik heb een foto gemaakt gisteren, 28 mei. Links is zoals het zondagavond rond 20:00 uur was, rechts is zoals het voorheen was.                                                                                                                      PicMonkey Collage

 

Video information, text

This video is my last option to make people aware of the life dangerous Hivjufossen waterfall, in Hovet, Hol Kommune, Norway. I have experienced last year the shocking news of the accident at the Hivjufossen, the third deadly accident. and the ten following days of activities when a special rescue team tried to find the body of the American Kent Hart. All was deeply impressing.

I have knocked on each official door in Norway but I do not get the result where I asked for: to create warnings, to avoid a new deadly accident. One was (weeks before the new accident occurred, but also after) convinced that the warnings on the top are enough. There were even Norwegians, who blame the victims, of being careless, without enough respect for nature. I must admit that this was shocking for me as well, because it was written by a priest. These three victims were not careless, not disrespectful towards nature, at all, they just did not know from the start that the hike would make them thirsty. When finally up, one has to drink, and because of lack of information one does not know that streaming water misleads the eyes, and creates disbalance. The result is that one loses balance, and falls.

Another fact is that this Hivjufossen is in a cold mountainous area, what means that during the night there can be frost. This can start in the evening, even in summer, and because the days are long in summer, be aware of this frost anyhow, because water on stones and rocks can freeze, become ice, and slippery. Also early in the morning rocks can still be slippery because of frost.

Another fact is that water splashes around there, and makes rocks wet, slippery as well, also because it creates algaes, mosses. Also soles of shoes are part of the danger, when being in a contact with water.
Another fact is that one becomes enthusiastic about the spectacular waterfall, and all want to take a picture. The best spot is of course mostly the most dangerous one.

Another fact is that one does not realise that the waterfall is very steep. One does not SEE that when there.

Priority number one, whenever you take the risk to go there anyway, is taking water with you, enough water.
If you don’t have water: drive first to the supermarket in Hovet. Buy enough.

~

MY VIDEO
To be able to create this warning video I used also parts of the video “Cascada Hivjufossen“, made by Jorge Astorquia.

I filmed the Hivjufossen myself from a far distance, with a simple camera, on a spot at the Grønsetlivegen, in Hovet.

The photo of the start of the track is mine, also the last photo, made on Sunday 28 May 2017.

~

BLOG POST HIVJUFOSSEN
In my Dutch blog I have created a long post (in Dutch) with many almost daily updates when the third accident occurred at the Hivjufossen.
Link to the post, filled with articles, photos, emails, reactions.

~

BOOK CISKA ZEYPVELD
The book: “De dag dat je uit mijn leven viel” or “The day you fell out of my life” has been written by Ciska Zeypveld.
Her husband fell into the Hivjufossen on August 3, 2007.
The book is a kind of a diary, a historical document about her and her children’s own experiences starting with the preparations for the holidays in Norway, the holidays in Norway, their visit to the Hivjufossen and the drama that took place. Via her book one gets an impression of the impact of such a cruel experience not only on the moment itself, but also on the days, weeks, months, years after.

Links to more details about Ciska Zeypveld, and her book, is among the updates in my blog post, date: 10 September 2016.

~

MUSIC
Music in the videoclips from “Cascada Hivjufossen”:
unknown
Mucis in other parts of my video:
Philomena (2013) – Alexandre Desplat, track: 03. Birth
Playlist

~

LOCAL GUIDE
The local guide, and former member of the rescue team, lives in Hovet, Hol Kommune. His name is Magne Holestøl. He is very well informed, and explained me the dangers of water and waterfalls.

~

Over Antoinette

Geboren in Nederland in 1948; volgde de opleiding Leraar Basisonderwijs aan de Kweekschool in Veghel, en rondde die af in 1968; via allerlei paden en wegen leidden geestelijke verdiepingen tot een andere visie op zijn en welzijn, en naar een nieuwe taak: de alternatieve gezondheidszorg. Verhuizing naar Noorwegen volgde in 2010.
Dit bericht werd geplaatst in Natuur, Noorwegen en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.