Dol op Grieks

In het hieraan voorafgaande schrijven: “Ai Tjoeb, Joe Tjoeb” legde ik al uit hoe mijn belangstelling voor Griekenland ontstond. Een fragment:

Van één (Etta48) naar twee (EttasFavourites), een klassiek channel, naar drie (Spheres and Elements, bestaat niet meer), voor volksmuziek, jazz en meer, en dan naar channel vier, over Griekenland. Ik was inmiddels in contact gekomen met ook channels in Griekenland. Nooit eerder had ik echt naar Griekse muziek geluisterd (naast Vicky Leandros, waar mijn vader dol op was, en gedwongen naar Demis Roussos, omdat zijn stem uit alle publieke geluidsboxen, ik zou haast zeggen “kwijlde”, en ja, dat was het ook in mijn oren), maar daar kwam toen definitief verandering in. Er kwamen nog nooit eerder gehoorde namen in beeld (YouTube laat beelden zien!).  Griekenland bleek zoveel meer in huis te hebben dan Vicky of Demis, totaal andere en vooral ook meer bij mij passende muziekstijlen. Jawel, ik vond een mooie naam, erg toepasselijk: Fond of Greek. Dat channel ging in december 2008 van start, dus in vijf maanden tijd had ik vier channels.

.

Fond of Greek: Dol op Grieks

De Griekse muziek en de traditionele Griekse dansen activeren in mij een ongekend gevoel van schoonheid en liefde. Hierover schrijven is niet eenvoudig, want dit gevoel is in feite onbeschrijfelijk. Toch zal ik het in de nog komende posts proberen.

Laat mij beginnen met te verwijzen naar mijn YouTube channel. waarin ik gedurende negen jaren alles verzameld heb wat ik prachtig of interessant vind van Griekenland. De foto die ik gekozen heb voor wat men noemt “icon”, is deze: een vrouw van Kreta. CretanWoman

De cultuur van Kreta spreekt mij al vanaf het allereerste begin meer aan dan van andere gebieden in Griekenland.

In de header van zowel het YouTube channel als de Google+ bladzijde met vele collecties is een detail te zien van een door mij bewerkte foto van de Kretenzer Psarantonis, een wereldberoemd musicus, spelend op de lyra.

psarantonis__2    Audio: Άντρας που δεν εκάτεχε

Hij is echter meer bekend om zijn absoluut unieke wijze van zingen, vaak een soort oer-zang, oergeluiden. Hij lijkt dan in een trance te zijn. Hij is één van de velen uit de zeer muzikale familie Xylouris.

De Kretenzer lyra en ook de zogenaamde laouto zijn inmiddels mijn favoriete muziekinstrumenten. Vooral de lyra produceert voor mijn oren juwelen aan klanken, wanneer bespeeld door virtuozen, en die zijn er een flink aantal op Kreta.

.

.

Stelios Petrakis (rechts in de video) is zo’n meester-virtuoos en ik heb zijn klanken gebruikt in de tweede helft van mijn video over Kreta (hier onder). De video begint met de natuurlijke klanken van de krekels, die luid en snerpend aanwezig zijn gedurende de heetste uren van de dag, in de zomer. De video en de foto’s zijn gemaakt rondom de Airb&b waarin mijn dochter en ik verpoosd hebben in september 2015, in Marathitis, Heraklion.

Het was een heerlijke plek met een bijzonder hartelijke, behulpzame, gastvrije, respectvolle gastvrouw, Foteini. Wanneer je op zoek bent naar rust, dan is dat de aangewezen plek. Kijk hier maar eens.

Het was mijn allereerste verblijf in Griekenland.

.

.

.

Het thema Griekenland is nu, juni 2017, na bijna twee jaren in de koelkast gelegen te hebben, echt actief geworden. Alle posts worden ook als bladzijde gepubliceerd en zichtbaar in het menu van dit blog.

Over Antoinette

Geboren in Nederland in 1948; volgde de opleiding Leraar Basisonderwijs aan de Kweekschool in Veghel, en rondde die af in 1968; via allerlei paden en wegen leidden geestelijke verdiepingen tot een andere visie op zijn en welzijn, en naar een nieuwe taak: de alternatieve gezondheidszorg. Verhuizing naar Noorwegen volgde in 2010. De artikelen in dit blog zijn educatief, filosofisch, verhalend, maar ook uithalend naar een wereld in crisis.
Dit bericht werd geplaatst in Griekenland, Reizen en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s