Ontwikkeling van hersenkanker in Noorwegen volgt mobiel gebruik

Een Nederlandse vertaling van het in het Noors geschreven artikel Hjernekreft-utviklingen i Norge følger mobilbruken gepubliceerd op 9/01/2019 door de Noorse wetenschapper EINAR FLYDAL in zijn blog over elektromagnetische straling en de effecten ervan op de gezondheid van de mens.

Steeds meer mensen krijgen kanker doordat mobiele, en de zogenaamde DECT telefoons, en andere draadloze (dus werkend met WiFi) apparaten dicht bij hun hoofd worden gehouden. Dit geldt ook in Noorwegen. We hebben hetzelfde resultaten-beeld in Noorwegen als een recente studie voor UK afgelopen zomer (blogpost 16.7.2018).

Het resultaten-beeld was gemakkelijk te vinden toen ik cijfers kreeg van de Noordse kankerdatabase NORDCAN: dat gebeurde even na de Britse enquête …

De Britse studie (Philips et al. 2018) behandelt meer dan 81.000 geregistreerde gevallen van hersenkanker volgens de WHO-definitie C71 uit de periode 1995 – 2015. Er wordt zeer nauwgezet gewerkt om de kwaliteit van de analyse te verzekeren. De studie controleert zorgvuldig of het Britse getallenmateriaal solide is. Het categoriseert het materiaal op verschillende manieren om ervoor te zorgen dat het beeld dat de onderzoekers samenstellen volgens de normen is, en kijkt naar de verschillende subcategorieën van de C71-definitie. De meest voorkomende subcategorie is Glioblastoma Multiforme (GBM) – en het is een kanker met zeer slechte prognoses: gemiddeld leven mensen nog slechts één jaar nadat ze zijn gediagnosticeerd.

De belangrijkste bevinding in de Britse studie is als volgt:

Wanneer u alle vormen van hersenkanker onder de C71-definitie als geheel ziet, kan het lijken alsof het ontstaan van kanker niet toeneemt. Maar wanneer je de kankergevallen opdeelt in de plaats waar ze zich in de hersenen bevinden, zoals in de figuur, zien we dat het in de frontale kwab en in de temporale kwab gediagnostiseerd wordt – die delen van de hersenen waar we de mobiele of de draadloze vaste lijn [DECT telefoon] vasthouden of de draadloze headset hebben – dat de kankergevallen verhoogt (rode lijn).

[Foto: de temporale kwab; bron: Wikipedia Creative Commons Navngivelse-DelPåSammeVilkår 2.1 Japan]

Het is overduidelijk, en statistisch significant. Het onderzoek heeft sinds 1995 frequent en op gezette tijden plaats gevonden, het jaar dus dat de mobiele telefoons en de draadloze vaste telefoons [DECT] hun entree echt maakten. In de andere delen van de hersenen is het ontstaan van kanker constant. (De drie stippellijnen die een toename laten zien, zijn van toepassing op diagnoses die geen onderscheid maken tussen de locatie van de tumor, en daarom sommige van elke tumor vastleggen.)

[Afbeelding: frontale kwab; bron: Wikipedia, Creative Commons Navngivelse-DelPåSammeVilkår 2.1 Japan.]

De conclusies die getrokken zijn uit de Britse studie zijn als volgt – kort beschreven en met weglating van de vele details, zoals gepubliceerd in het oorspronkelijke artikel:

Deze ontwikkeling kan niet worden veroorzaakt door betere diagnostische methoden of investeringen in de gezondheidszorg. Het is ook niet te wijten aan tumoren die zich van elders verspreiden. Dit moet te wijten zijn aan externe blootstelling.

Er zijn verschillende mogelijke verklaringen om uit te kiezen, waaronder een toegenomen gebruik van röntgen- en CT-scanners. Daarbij behoren ook radioactieve neerslag van nucleaire testexplosies, luchtvervuiling en slecht functioneren van de mitochondriën. (Deze nieuwe mogelijkheid staat centraal in Arthur Firstenberg’s boek “The Invisible Rainbow – The History of Electricity and Life,” Z-Publisher, 2018.) Het is echter alleen de verhoogde blootstelling aan mobiele telefoons en draadloze vaste lijnen [DECT], Bluetooth, die kunnen verklaren waarom de gevallen van kanker alleen maar toenemen: in die delen van de hersenen waar we de telefoon plaatsen, en niet ergens anders in het hoofd, en waarom het juist deze vorm van kanker, glioblastoom, is die toeneemt. Tot zover het Britse onderzoek.

.

Wat is het resultaten-beeld in Noorwegen?

In Noorwegen hebben we een aantal keren geleerd, en dit is door verschillende bronnen geverifiëerd, dat er geen toename is in hersenkanker of kanker die kan worden gekoppeld aan mobiel gebruik:

 1. Bijv. een herzien NRK artikel, gepubliceerd op 2 februari 2018, een “fact check” van Faktisk.no, met tevens een verklaring van de informatiemanager van het kankerregister, een verklaring van de Noorse stralingsbeschermingsautoriteit (Statens Strålevern) (nu het directoraat voor stralingsbescherming en nucleaire veiligheid), een citaat uit het commissierapport dat de basis vormt voor de hedendaagse Noors stralingsbeschermingsbeleid (FHI 2012: 3) en een citaat van de Zweedse commissie onder de Zweedse stralingsbescherming (SSM 2016). Uit al deze bronnen heeft Faktisk.no geleerd dat de hersenfrequentie niet toeneemt en dat het kankerpatroon niet kan worden gekoppeld aan mobiel gebruik.
 2. Een “factsheet” van de basis voor kankerstatistieken NORDCAN vertelt ons dat het aantal nieuwe gevallen per jaar (incidentie) voor de hersenen en het andere zenuwstelsel vrijwel constant is gedurende de periode, en licht afneemt.
 3. Dezelfde boodschap is ook in de technologiegemeenschappen overgebracht: op de website tek.no kon de directeur van de Noorse stralingsbeschermingsautoriteit, Ove Harbitz, in 2013 zeggen dat een 20 jarig onderzoek niet heeft kunnen bewijzen dat mobiele straling schadelijk is voor de gezondheid.
 4. Hetzelfde werd geconstateerd door Forskning.no, door onderzoeker Lars Klæboe (afwisselend werkzaam bij de Kankerregistratie, de Noorse Stralingsbeschermingsautoriteit en de Kankervereniging, en nu weer bij het Stralingsbeschermingsagentschap) vier jaar eerder. Vervolgens nam hij deel aan een Noords onderzoek dat concludeerde dat er geen toename van kanker was die zou kunnen worden gekoppeld aan mobiel gebruik: in de periode 1995-2003 waren er geen significante veranderingen opgetreden, toen het mobiele gebruik bij het weer werd opgenomen [oorspronkelijke tekst: da mobilbruken skjøt i været], werd dit gemeld (Din Side 2009).

Zou dit kunnen kloppen, terwijl het anders ligt in UK? Ik besloot zelf naar de cijfers te kijken. Het doel was vrij simpel: ontdekken of het resultaten-beeld anders is bij het bekijken van de verschillende plaatsen in de hersenen, en of de aantallen zouden aantonen dat het gebrek aan verandering te wijten is aan de ontwikkeling van tumorafzettingen, met in acht neming van de verschillende plaatsen in de hersenen, zoals gebeurde in het UK concept.

Het eindigde met een kleine analyse die zo eenvoudig is dat zelfs elke student op de middelbare school die wat geleerd heeft over de syllabus in statistieken, deze kan uitvoeren met een simpele spreadsheet. Ja, u kunt het ook zelf doen met de cijfers van de NORDCAN-database die als laatste in het artikel worden gereproduceerd:

Ik vroeg het Noorse Kankerregister om gegevens te verzamelen voor de periode 1995 – 2017, verdeeld in de verschillende C71-subgroepen. Vervolgens heb ik de C71-categorieën opgesplitst die de locatie van de tumor in de hersenen niet differentiëren, of waar er onzekerheid bestaat over de oorsprong van de tumor (C71.0, C71.8, C71.9). Dan blijven vrij veilige getallen over, die gedeeltelijk te laag zijn.

Ze tonen niettemin aan dat het aantal nieuwe voorvallen van GBM in de frontale kwab [Noors: pannelapp; Engels: frontal lobe] en de temporale kwab [Noors: tinninglapp] aanzienlijk toeneemt ten opzichte van de GBM [Gliobastoma]-gebeurtenissen elders in de hersenen. We zien dat dergelijke GBM-tumoren algemener worden, en sinds de mobiele telefoons in gebruik zijn, zijn ze bijna verdubbeld (gele en rode lijnen). Elders in de hersenen is de incidentie van GMB-tumoren constant gebleven, en voor tumoren in de grote hersenen, met daarin de vier hersenkwabben, nam deze zelfs significant af. (Grafiek: hersenkanker 1995-2017, nieuwe gevallen in Noorwegen)

Voor de Noorse termen naast de grafiek: 1. pannelapp / frontale kwab 2. tinninglapp / temporale kwab 3. bakhodelapp / occipitale kwab 4. isselapp / pariëtale kwab

.

Mijn kleinschalige analyse is veel minder verfijnd dan die van de Britten. Ik heb bijvoorbeeld de aantallen niet gestandaardiseerd in relatie tot de bevolkingsgroei en ik heb niet gecontroleerd op de verschillende leeftijdsgroepen. Zoals gezegd, is er ook een theoretische bron van fouten omdat een aanzienlijk deel van de gevallen van kanker is weggelaten omdat ze niet zijn geclassificeerd met betrekking tot de plaats in het hoofd. We kunnen dit laatste compenseren door eventueel de niet-geclassificeerde gevallen volgens een bepaalde verdeling te rangschikken tussen de locaties van de tumoren, en dan zal de rode en gele curve steiler zijn. De verbindingen zijn dan nog sterker en meer vergelijkbaar met de onderzoeken die in UK hebben plaats gevonden. Het resultaten-beeld vervaagt dus niet als we dit corrigeren, maar wordt juist verscherpt.

Kortom, het resultaten-beeld is zo overduidelijk dat we moeten aannemen dat we in Noorwegen dezelfde ontwikkeling ondergaan als in UK, en in een aantal andere landen.

Wat kan men zeggen over deze groei? Is het duidelijk dat het mobiele telefoons zijn die de oorzaak zijn? We hebben gezien dat de Britse wetenschappers voorzichtig zijn, maar het lijkt voor de hand te liggen dat we dezelfde conclusie kunnen trekken als in hun artikel ook gedaan wordt:

Het type hersenkanker dat toeneemt, en de locatie van de kankertumoren, zijn duidelijk gerelateerd aan het gebruik van mobiele telefoons en draadloze vaste lijnen [DECT] of andere microgolf-transmissie-apparatuur aan het oor, b.v. handsfree-apparaten en uw headset met Bluethooth-communicatie. Andere redelijke verklaringen lijken niet te bestaan.

Ter ondersteuning van een dergelijke verklaring zijn er een aantal studies die op een biologische / fysiologische manier verklaren hoe dergelijke fenomenen kunnen optreden. Er zijn onder andere een aantal studies die DNA-schade van dergelijke straling aantonen, een soort letsel dat op zich het risico verhoogt. En er is een goed inzicht in de mechanismen achter het zogenaamde microwave-syndroom (zie blog item 8.1.2019), waar kanker tot de symptomen gerekend wordt.

Verder zijn er nog de studies van het Hardell-team, waarvan sommige doorslaggevend waren voor alle radiogolfstraling om de WHO-classificatie 2 met betrekking tot het gevaar voor het krijgen van kanker. Hierop volgt een aantal recente Franse studies die aantonen dat zelfs de ruime limieten gesteld door de mobiele industrie worden overschreden wanneer mobiele telefoons dicht bij hun hoofd worden gehouden.

In Frankrijk is er nu dus een vereiste dat mobiele telefoons verkocht moeten worden die niet zonder hoofdtelefoon kunnen worden gebruikt. Een hoofdtelefoon die beschermt tegen straling, neem ik aan. [Voorbeeld van zo’n hoofdtelefoon, die EMF straling voor 99% reduceert.]

Einar Flydal, 9 januari 2019

.

Referenties en bronnen (naast die waaraan in de tekst al wordt gelinkt)

Alasdair Philips, Denis L. Henshaw, Graham Lamburn en Michael J. O’Carroll: Brain Tumors: Rise in Glioblastoma Multiform Incidence in England 1995-2015 Suggesties en nadelige milieu- of leefstijlfactor, Journal of Environmental and Public Health, volume 2018, Artikel-ID 7910754,

Research Article – Brain Tumours: Rise in Glioblastoma Multiforme Incidence in England 1995–2015 Suggests an Adverse Environmental or Lifestyle Factor

The Norwegian Cancer Registry, Oslo, 2018, extractie van gegevens van de NORDCAN-database. De volledige gegevenstabel van NORDCAN is te vinden in de PDF-versie van het oorspronkelijke artikel.

(Tot zover het vertaalde artikel.)

.

.

.

Header: detail van een foto die gepubliceerd is door Apple, in een artikel waarin alles  betreffende mobiel telefoongebruik en het ontstaan van hersentumor wordt tegengesproken. We weten nu dat dit een leugen is en het uitdragen van leugens.

.

.

.

 

 

.

.

.

Over Antoinette

Geboren in Nederland in 1948; volgde de opleiding Leraar Basisonderwijs aan de Kweekschool in Veghel, en rondde die af in 1968; via allerlei paden en wegen leidden geestelijke verdiepingen tot een andere visie op zijn en welzijn, en naar een nieuwe taak: de alternatieve gezondheidszorg. Verhuizing naar Noorwegen volgde in 2010. De artikelen in dit blog zijn educatief, filosofisch, verhalend, maar ook uithalend naar een wereld in crisis.
Dit bericht werd geplaatst in gezondheid, Noorwegen en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Ontwikkeling van hersenkanker in Noorwegen volgt mobiel gebruik

 1. Antoinette zegt:

  Opmerking: het is opmerkelijk, zou het moeten zijn althans, dat grote organisaties zoals WHO en EU, alsook de gelinkte bedrijven en overheidsinstellingen, van welk land dan ook, NOOIT gemeld hebben bij hersenonderzoek, WAAR de tumor van de patiënt precies gelokaliseerd is. OF: is dit BEWUST weggelaten, zodat NIEMAND direct kan aantonen dat mobiele telefoons inderdaad oorzaak zijn van hersentumoren, daar, op die plek, waar die telefoons mee in contact komen?

  Het is SCHANDALIG!! Wat WHO verricht, of laat verrichten, hoe dan ook is het duidelijk dat wetenschappers, in dienst van de overheid en organisaties als WHO, niet de professionaliteit hebben om de verantwoording, gekoppeld aan hun werk, te kunnen dragen.

  Last but not least: indien dit het is wat mobiele telefoons veroorzaken, wordt het dan niet overduidelijk wat deze telefoons veroorzaken in de jaszak, broekzak, van mannen en vrouwen, kinderen, pubers, mbt hun DNA, dat beschadigd raakt, en erger: zwangere vrouwen die mobiele telefoons op hun buik dragen en daarmee hun ongeboren kind bloot stellen aan schadelijke straling?

  SCHANDE!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s