Hivjufossen

In 2016 schreef ik over een dodelijk ongeluk in de plaats waar ik woon in Noorwegen. Dat ongeluk werd veroorzaakt door een afwezige duidelijke waarschuwing bij een fantastisch mooie doch levensgevaarlijke waterval, de Hivjufossen.

19379690_196556700872093_6636447903726436352_n

Credit: Knut Bry

Het hele verhaal heb ik begin vorig jaar verwijderd. Na alle commotie en emotie eromheen, en vooral de totale afwezigheid van enige reactie op mijn acties om hier verandering in te brengen, besloot ik het los te laten. Ik had alles gedaan. Weg ermee. Het zij dan maar zo.

Afgelopen jaar, op 19 augustus 2019, werd ik benaderd door de Nederlandse Emma en Robbin, via de contactvorm van dit blog. Ze hebben mij toestemming gegeven om hun bericht te publiceren.

Hi,

Wij komen net terug van onze vakantie in Noorwegen. Wij zijn er 8 dagen geweest en hebben een super vakantie gehad. Noorwegen is natuurlijk prachtig. Per toeval zijn wij even langs de weg gestopt om onze benen te strekken bij een parkeerplaats, en zagen veel auto’s en caravans staan. Daardoor zijn wij even gaan kijken wat hier te zien / te doen was. Toen kwamen wij erachter dat dit een toeristische attractie is, de Hivjufossen. We zagen een klein watervalletje lopen en toen viel ons oog op een redelijk groot geel bord, met een gevaren logo en veel tekst.

Wij schrokken direct van de tekst bij dit bord. Met name de zin “there’s no second chance” vonden wij schrikbarend. Hierdoor hadden wij gelijk zoiets van, wij gaan hier niet verder lopen. En toen zijn wij dus doorgereden naar onze bestemming. Tijdens de rit heeft mijn vriend door nieuwsgierigheid de naam van de attractie opgezocht om te kijken hoe het er dan uitzag en of je kon zien of het gevaarlijk was. En toen kwamen wij door te googlen erachter dat hier 3 personen zijn verongelukt en dus overleden, heel erg heftig, wij wilden hier meer over lezen en kwamen toen bij allerlei nieuwsberichten en uiteindelijk bij uw blog uit.

We hebben de blog tijdens onze vakantie helemaal gelezen en vonden de verhalen erg heftig en leefden mee. Daarnaast bewonderen wij uw inzet voor meer waarschuwingen en meer oplettendheid vanuit de Noorse gemeenten. Bij uw laatste update in de blog was te lezen dat er nog steeds geen waarschuwingsbord bij de Hivjufossen staat en dat er niet naar u is geluisterd. Deze update dateert natuurlijk uit december 2016, en waarschijnlijk bent u ervan op de hoogte dat er ‘eindelijk’ een waarschuwingsbord onderaan de tocht is geplaatst, zoals op de foto te zien is.

Toch willen wij u via deze weg voor de zekerheid laten weten dat dit bord er dus nu staat. En zoals eerder te lezen is in de mail, dat wij vinden dat dit een bord is waarvan je gelijk schrikt, en gaat nadenken over het feit dat de route erg gevaarlijk kan zijn. Hierdoor wilden wij hier dus ook niet aan beginnen. Hopelijk helpt dit waarschuwingsbord om nog meer ernstige ongelukken te voorkomen. Wij vonden het erg inspirerend om te lezen hoe u zich heeft ingezet hiervoor en hoe u hierover hebt geschreven in uw blog.

Hartelijke groet,

Emma & Robbin

Wat Emma en Robbin gevonden hebben in mijn blog was deze bladzijde, die ik gevuld had met de tekst van over en weer verzonden emails naar instanties in Noorwegen. Ik had het blogartikel wel verwijderd, maar was deze blogbladzijde vergeten, maar goed ook, zo blijkt nu. Wanneer je die bladzijde vol emails leest ga je pas echt beseffen hoe vreemd het is dat ik nooit door de gemeente of door anderen die aangeschreven waren op de hoogte gesteld ben van dit nieuwe bord, en dit, terwijl men overal mijn email adres kende, vanwege al mijn geschrijf.

Hoewel ik het email al in augustus 2019 ontving, vind ik er nu pas tijd voor om er iets over te schrijven. Ik was erg druk met schilderen, buiten, een enorm werk, en de Noorse zomer is gruwelijk kort. Ik had dus geen minuut over. Direct daaropvolgende moest er binnenshuis plotseling heel veel gebeuren ivm een familiebezoek met Kerst., en ben ik in januari een aantal weken uit de running geweest vanwege een griep. Last but not least: ik ben erg druk met vergaren, bestuderen en schrijven over van wetenschappelijke artikelen, documenten en PDFs over EMF, de gevaren van WiFi, slimmemeters, alle soorten “G”, dus tot en met 5G, voor mijn blog Multerland, Twitter en LinkedIn.  I benk EHS-er. Meer daarover in “About” van dat blog.

 

Hivjufossen

Voor een grotere afbeelding, klik hier.

 

 

Hivjufossen, Wikipedia Engels
Hivjufossen, Wikipedia Nederlands

 

 

Over Antoinette

Geboren in Nederland in 1948; volgde de opleiding Leraar Basisonderwijs aan de Kweekschool in Veghel, en rondde die af in 1968; via allerlei paden en wegen leidden geestelijke verdiepingen tot een andere visie op zijn en welzijn, en naar een nieuwe taak: de alternatieve gezondheidszorg. Verhuizing naar Noorwegen volgde in 2010. De artikelen in dit blog zijn educatief, filosofisch, verhalend, maar ook uithalend naar een wereld in crisis.
Dit bericht werd geplaatst in educatie, Noorwegen en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Hivjufossen

 1. J. M> Hofhuizen zegt:

  Dag Antoinette,

  dus ook in Noorwegen draaien de ambtelijke molens erg langzaam tot niet. Identiek aan Nederland.
  Mijn compliment voor je niet aflatende zorgzaamheid omtrent je medemens; zo zou iedereen moeten handelen, dan zou deze wereld nog kunnen veranderen ten goede.
  Je hebt in Veghel de Kweekschool gedaan; mogelijk heb je dan nog les gehad van mijn vader, Willem Hofhuizen (hij gaf cultuurleer).

  Ik wens je veel energie toe in je ondernemingen.

  Vriendelijke groet,
  Josée Hofhuizen

  Like

 2. Antoinette zegt:

  Dank je, Josée, voor je reactie. En inderdaad, tijdens het schrijven van het artikel besefte ik ook dat de aanhouder blijkbaar toch wint. Ook al duurt het soms lang. Mijn inspanningen hebben effect gehad. Er worden nu dodelijke ongelukken voorkomen, althans, dat mogen we hopen. Hoewel het bord duidelijk genoeg is, bevat het niet de tekst zoals ik die voorgesteld heb. Ik heb n.l. ook gevraagd het aantal dodelijke ongelukken met jaartal en leeftijd van de verongelukten, plus nationaliteit, te vermelden. Het waren alle drie personen van rondom de vijftig, geen avonturiers, geen onbesuisde jongeren dus, alle drie mensen met opgroeiende kinderen, en dus met verantwoordelijkheidsgevoel en bewust handelend. Zij zijn slachtoffer geworden van het feit dat er geen, en hoe dan ook zwaar onvoldoende waarschuwingen aanwezig waren. Al die gegevens staan op deze bladzijde.

  Ik heb inderdaad les gehad van Willem Hofhuizen, en deze door mij zeer gerespecteerde persoon is dus je vader! Wat bijzonder! Kijk maar eens hier wat ik over hem schreef:
  https://antoinettejanssen.com/2017/09/15/willem-hofhuizen/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s