Symfonische blaasmuziek

De term “symfonisch blaasorkest” is een synoniem voor “harmonieorkest”. Een simpele zin voor een rijke cultuurvorm die wereldwijd bekend is. Er heeft zich in die sector van de muziek een enorme ontwikkeling voorgedaan, vanuit eenvoudige blaasorkesten die bekend waren van het marcheren door de straten van dorpen en gehuchten, steden, voorafgegaan door een drumband, later een trompetterkorps, en nog veel later ook een majorettenkorps.

In sommige dorpen en steden waren zoveel muzikale talenten aanwezig, dat de evolutie van een simpel korps dat bruiloften opluisterde, optochten, processies, parades en nationale feestdagen en dagen van nationale rouw de juiste klankkleur aanreikte, niet te stuiten was.

In Griekenland, op het eilandje Corfu bijvoorbeeld is er op de avond van Goede Vrijdag een ongekend indrukwekkende muzikale wandeling: (zie ook artikel, speelijst) Dit gaat verder en dieper dan zomaar een treurmars, of de jaarlijkse dodenherdenking op 4 mei. Ze spelen klassieke muziek, het Adagio van Albinoni, bijvoorbeeld. Men heeft zelfs het tempo van het marcheren aangepast, en dit maakt het nog indrukwekkender.

Paas-Zaterdag: 

.

Op diverse plaatsen in Nederland groeide er een nieuw soort blaasmuziek, amateur muziek, welke, qua kwaliteit en vormgeving, uiteindelijk nauwelijks meer te onderscheiden was van de professionele muziek, de symfonie orkesten. Er vonden (en vinden) concoursen plaats, op allerlei niveaus, om te kunnen wedijveren, om het kwaliteitsniveau te verhogen, de wil om beter te worden, en te laten zien dat men gegroeid is, muzikaal. Er kwam zelfs een wereldmuziek concours (WMC, Kerkrade), waaraan tijdens de zogenaamde concertwedstrijden alleen de allerbeste symfonische blaasorkesten deelnemen, vanuit de hele wereld. Spanje staat hoog aangeschreven in Kerkrade (zij hadden als eersten zelfs een indrukwekkend aantal strijkbassen in het orkest, naast de koperen blaasbassen), maar ook Nederlandse orkesten zoals die uit Thorn (de Koninklijke Harmonie en de Kerkelijke harmonie Sint Michael), Bocholz, Loon op Zand, en Beek en Donk. De naam Heinz Friesen was een garantie voor een eerste prijs, voor het bereiken van de absolute wereld-top.

Ik schreef er al over: over Koninklijke Harmonie Oefening en Uitspanning, uit Beek en Donk, Noord Brabant. Sinds kort heeft deze harmonie een profiel in SoundCloud. Er zijn al veel uitvoeringen en opnames gepubliceerd, waaronder een heel bijzondere uitvoering: Le Sacre du Printemps, van Igor Strawinsky, uitgevoerd tijdens het wereldmuziekconcours in 1978, onder leiding van Heinz Friesen. Het was de eerste keer dat dit symfonisch werk, gecomponeerd voor een symfonie orkest, uitgevoerd werd door een symfonisch blaasorkest. De Telegraaf kwam er, nadat O&U de wereldtitel had veroverd, zelfs voor naar het zuiden, om een verhaal te kunnen schrijven en foto’s te kunnen maken. Meer hierover is te lezen in de comments van dit werk in SoundCloud.

Koninklijke Harmonie Oefening en Uitspanning op SoundCloud: ga naar profiel. (Lees verder na Le Sacre du Printemps.)

.

Symfonische blaasmuziek in Noorwegen

Omdat ik in Noorwegen woon is het logisch dat ik ook iets schrijf over de symfonische blaasmuziek in Noorwegen. Om dat te kunnen doen moest ik allereerst wat speurwerk verrichten via Google. Waar ik woon is er namelijk geen blaasorkest te vinden. In Noorwegen is de cultuur van de blaasmuziek beduidend minder dominant dan in Nederland. Noorwegen is dun bevolkt, maar dit betekent niet dat de kwaliteit van de top-orkesten die er zijn minder zou zijn dan die van de top-orkesten in Nederland of elders in de wereld. In Nederland echter heeft vrijwel ieder dorpje, dorp, stadje of stad een eigen muziekkorps. Dat is dus niet zo in Noorwegen. Hoogst waarschijnlijk omdat Noorwegen een andere, dieper gewortelde traditie en cultuur kent: de volksmuziek, welke niet verklankt en begeleid wordt door blaasinstrumenten maar door de viool, en wel een heel bijzondere viool: de hardingfele. Noorwegen kent vele viool-meesters, ook het kleine dorpje waar ik woon heeft er een gekend: Kristian Øvrevollseie

De amateur blaasmuziek vindt zijn oorsprong in de officiële korpsen, die welke verbonden zijn met het leger, en de marine. De Noorse blaasmuziek kent, net als de Nederlandse blaasmuziek,  drie soorten blaasorkesten: harmonie, fanfare en brass band, in Nederland gecategoriseerd onder de noemer HaFaBra, in Noorwegen is dit Norges Musikkorps Forbund, de Nationale Bond van Noorse Muziekkorpsen. Net als in Nederland vinden er concoursen plaats: het Noorse kampioenschap voor blaasorkesten wordt elk jaar in het laatste weekend voor de paasvakantie gehouden in de Olavshallen in Trondheim. Het kampioenschap staat open voor alle amateurkorpsen die lid zijn van de Noorse Bond van Muziekkorpsen (NMF). de NM for janitsjarkorps. De kwaliteitsniveaus zijn te vergelijken met die in Nederland. De Noorse naam voor het allerhoogste afdeling is “Elitedivisjon”. Een van de korpsen dat in de categorie harmonie-orkesten regelmatig de eerste plaats in de Elitedivisjon weet te veroveren en zich landskampioen van Noorwegen mag noemen is het Lillestrøm Musikkorps. Zie ook: lijst van winnaars op deze bladzijde.

ECWO 2018, Bart Picqueur – Mutations, Lillestrøm Musikkorps
Lillestrøm Musikkorps performance of the test piece, Mutations by Bart Picqueur, under the European Championship for Wind orchestras 2018.
The competition took place in the magnificent Henry Le Boeuf Hall, Bozar, Brussels.
The orchestra placed 2. in the competition and was praised for their performances by both composers, musicians and the audience.
http://ecwo.eu/​
https://www.vlamo.be/

.

Speellijsten met symfonische blaasmuziek:

  1. Symphonic Wind Orchestras
  2. Heinz Friesen
  3. Symphonic Wind Orchestras

130 Jaar O&U

Mijn artikelen, geplaatst in Sonus, het digitale verenigingsblad van Koninklijke Harmonie Oefening en Uitspanning uit Beek en Donk (Laarbeek), in het kader van haar 130 jarige jubileum.

Header: bron: Een Vrijdagavond bij de Harmonie

 

Over Antoinette

Geboren in Nederland in 1948; volgde de opleiding Leraar Basisonderwijs aan de Kweekschool in Veghel, en rondde die af in 1968; via allerlei paden en wegen leidden geestelijke verdiepingen tot een andere visie op zijn en welzijn, nieuwe studies, opleidingen en werk als therapeut in de preventieve gezondheidszorg. Inzicht creëren in oorzaken van aandoeningen is de meest essentiële eerste stap naar genezing, verbetering en welzijn, en een unieke vorm van educatie. Verhuizing naar Noorwegen volgde in 2010.
Dit bericht werd geplaatst in educatie, muziek en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.