Dol op Grieks

In het hieraan voorafgaande schrijven: “Ai Tjoeb, Joe Tjoeb” legde ik al uit hoe mijn belangstelling voor Griekenland ontstond. Een fragment:

Van één (Etta48) naar twee (EttasFavourites), een klassiek channel, naar drie (Spheres and Elements, bestaat niet meer), voor volksmuziek, jazz en meer, en dan naar channel vier, over Griekenland. Ik was inmiddels in contact gekomen met ook channels in Griekenland. Nooit eerder had ik echt naar Griekse muziek geluisterd (naast Vicky Leandros, waar mijn vader dol op was, en gedwongen naar Demis Roussos, want die schalde uit alle geluidsboxen in warenhuizen en restaurants, maar daar kwam toen definitief verandering in. Er kwamen nog nooit eerder gehoorde namen in beeld.  Griekenland bleek zoveel meer in huis te hebben dan Vicky of Demis, totaal andere en meer bij mij passende muziekstijlen. Jawel, ik vond een mooie naam, erg toepasselijk: Fond of Greek. Dat ging in december 2008 van start, dus in vijf maanden tijd had ik vier channels.

.

Fond of Greek: Dol op Grieks

De Griekse muziek en de traditionele Griekse dansen activeren in mij een ongekend gevoel van schoonheid en liefde. Hierover schrijven is niet eenvoudig, want dit gevoel is in feite onbeschrijfelijk. Toch zal ik het in de nog komende posts proberen.

Laat mij beginnen met te verwijzen naar mijn YouTube channel. waarin ik gedurende negen jaren alles verzameld heb wat ik prachtig of interessant vind van Griekenland. De foto die ik gekozen heb voor wat men noemt “icon”, is deze: een vrouw van Kreta. CretanWoman

De cultuur van Kreta spreekt mij al vanaf het allereerste begin meer aan dan van andere gebieden in Griekenland.

In de header van zowel het YouTube channel als de Google+ bladzijde met vele collecties is een detail te zien van een door mij bewerkte foto van de Kretenzer Psarantonis, een wereldberoemd musicus, spelend op de lyra.

psarantonis__2    Audio: Άντρας που δεν εκάτεχε

.

Hij is echter meer bekend om zijn absoluut unieke wijze van zingen, vaak een soort oer-zang, oergeluiden. Hij lijkt dan in een trance te zijn. Hij is één van de velen uit de zeer muzikale familie Xylouris.

De Kretenzer lyra en de zogenaamde laouto zijn mijn favoriete muziekinstrumenten geworden. Vooral de lyra produceert een juweel aan klanken, wanneer bespeeld door virtuozen, en die zijn er een flink aantal op Kreta.

 

Stelios Petrakis (rechts in de video) is zo’n meester-virtuoos en ik heb zijn klanken gebruikt in mijn video over Kreta (tweede helft), waarin mijn eigen eenvoudige beeldmateriaal is verwerkt. De video begint met de natuurlijke klanken van de krekels, die luid en snerpend aanwezig zijn gedurende de heetste uren van de dag, in de zomer. De video en de foto’s zijn gemaakt rondom de Airb&b waarin mijn dochter en ik verpoosd hebben in september 2015, in Marathitis, Heraklion. Het was een heerlijke plek met een bijzonder hartelijke, behulpzame, gastvrije, respectvolle gastvrouw, Foteini.

.

.

.

Zo, het thema Griekenland is nu echt actief geworden. Alle posts worden ook als bladzijde gepubliceerd en zichtbaar in het menu van dit blog.

.