Foteini

 

Deel 3 van de reis naar Kreta.

Het autoverhuur-bedrijf bij het vliegveld

Foteini is de naam van de eigenaresse van de Airb&b waar wij zouden verblijven, en zij was zo aardig om ons op het autoverhuur-terrein, pal tegenover de uitgang van het zwaar verouderde vliegveld van Heraklion af te komen halen, zodat we haar konden volgen naar de anders waarschijnlijk onvindbare plek. Deze foto’s hier zijn gevonden via google, zoals ik al schreef: wij arriveerden in het donker, de avond ervoor. Rechts: de autoverhuur-markt-ingang vanaf het vliegveld.

Het autoverhuur-terrein op zich is een onduidelijk totaal aan smalle rijstroken, bedrijvigheid, diversiteit aan autoverhuurbedrijven en ook hitte: er is nul procent schaduw, en dit de hele dag door. De auto’s rijden af en aan.

Wij arriveerden er met de taxi vanaf het Atrion hotel in de stad, en dankzij de taxichauffeur vonden we daadwerkelijk het bedrijf waar we een auto gereserveerd hadden. De taxichauffeur moest zelfs bellen naar dat bedrijf, terwijl we er vlakbij waren. Het was niet te vinden in de veelheid van “autoverhuur-marktkooplui”. Goed dat we dat bedrijf al via internet ontdekt hadden, bestudeerd, voor we vertrokken, en het contract geregeld hadden! Ook dat we een telefoonnummer hadden. Het enige wat men vergat was een plattegrond mee te sturen.

Wanneer je daar aankomt zonder iets gelezen te hebben zou je niet weten welk bedrijf te kiezen. De auto die je wenst moet dan ook nog eens beschikbaar zijn. Tijd voor kleine lettertjes neem je niet eens, je kunt nergens op je gemak gaan zitten, je staat weg te branden, met ook nog eens flink wat bagage.

De auto-papieren waren dus klaar en hoefden alleen getekend te worden. Het contract was al gelezen via email.

Toen volgde nog even de check van de deuken, krassen en krasjes die er eventueel al aanwezig zouden kunnen zijn, etc. allemaal belangrijk om voor de brokken van een ander te moeten betalen, achteraf, later dus. Mijn dochter (wat een bedachtzame lieverd) maakte zelfs foto’s van “onze auto”, van de (bijna onzichtbare zelfs) (kleine) schadeplekken. Door op de individuele foto te klikken komt er een uitvergroting. Op het oog zag de auto er goed genoeg uit. Men doet er trouwens erg laconiek over, maar ja, ik ben Nederlander, en weet dat dit wat je hier ziet op de foto’s zelfs genoteerd staat in de papieren die je meekrijgt in Nederland. Daar niet. Ook had ik verhalen gelezen van Nederlanders die dit duur te staan is gekomen. We waren dus gewaarschuwd. (En u, beste lezer, dus ook.)

.

.

Ontmoeting met Foteini

En toen was Foteini daar! We hadden al kennis gemaakt via een mail contact vanaf Airb&b en dat mail contact zei ons al dat we te maken hadden met een bijzonder vriendelijke vrouw.

De ontmoeting was erg hartelijk: alsof je familie ontmoet! We vertrokken snel daarna, en wat een geluk dat zij voor ons uitreed!

.

Ik had dit nooit gered zonder haar. Griekenland is anders, inderdaad, en in de veelheid van alle indrukken je weg vinden in een land met andere gedragscodes in het verkeer lukt gewoon niet. Hier wat foto’s. Lijkt simpel, was het hier ook. Er waren echter punten in de stad, en ver daarbuiten, waar het zonder gids onmogelijk is de juiste weg te vinden, op de juiste wijze en op tijd goed voor te sorteren. Er is buiten de snelweg geen enkele richtingwijzer te vinden. Die app is dus een noodzaak, plus een opgeladen batterij, natuurlijk. :) Later meer hierover. Lees verder voorbij de foto’s.

De app op de mobiele telefoon was nog niet geactiveerd, bovendien had mijn dochter, de kaartlezer, er nog nooit mee gewerkt. Ook dat is een tip voor je op reis gaat: test die app eerst uit, ga er desnoods een eind mee wandelen, want die app kun je afstemmen op reizen met de benenwagen of met de auto. Dat is een enorm verschil (ontdekten we later, ik kom hier nog op terug). Nog een tip: check voor vertrek of je de mobiel-oplader uitgeplugd hebt en ingepakt. Mijn dochter en ik wisten op dit moment nog niet dat die oplader nog in het Atrion hotel was. Ik vergat mijn regenjas, die hing te drogen in de badkamer. Een app vreet “stroom”. Nog een tip voor onderweg zijn: neem een speciale, extra grote batterij mee, een “reserve tank” om je mobiele telefoon mee op te laden wanneer er geen stopcontact in de buurt is.

.

.

Betekenis van de naam Foteini

De naam Foteini komt uit het oude Grieks: “phôs (φῶς) pháos (φάς) phōtós (φωτός) phōteinós (Φωτεινός)”, wat betekent “verlicht, licht, briljant”. De naam is verbonden met het bijbelse verhaal van de Samaritaanse vrouw, genaamd de Vrouw van Samaria (ook Photini of Svetlana), gelijk-aan-de-apostelen. Zij ontmoette Christus bij de bron van Jakob. Volksverhalen vertellen dat de apostelen haar, de Samaritaanse vrouw, gedoopt hebben met de naam “Photine”, die “verlichte” betekent.

Foteini (de ei is korte u, klemtoon op de laatste i) doet haar naam eer aan. Het is een zegen om onder haar hoede te zijn, hoe zij zorgt, uitlegt, behulpzaam is, respectvolle afstand houdt, is er wanneer je haar nodig hebt voor wat dan ook. Via haar ontmoet je de beroemde Kretenzer vriendelijkheid, hartelijkheid, gastvrijheid, en keuken. Ze had heerlijke koekjes gebakken, die klaar stonden bij aankomst, zelfs was er een fles wijn, voldoende bronwater in de koelkast, vers fruit, een schoon, koel (airco) erg ruim apartement, op de begane grond, met een grote eigen buiten-ruimte. Heel Kreta lag aan onze voeten: het verblijf is op een heuvel, met uitzicht op in de verte Heraklion, de Middellandse zee, en toch de immense weldadige rust van toeristloosheid, opgenomen te zijn door een volk, door Grieken, Kretenzers.

2Marathitis

.

.

.

Aanvullende informatie

De naam Foteini

.

Airb&b

.

Autoverhuur Heraklion Airport

.

De route-app voor je mobiele  telefoon

.

.

.