Mijn Museum

Een museum is een speciale plek waar mensen kunnen genieten van wat anderen voor hen beslist hebben wat mooi is, en de moeite waard om opgenomen te worden, in een specifieke collectie.

Deze bladzijde is de hoofdingang van mijn eigen virtuele museum voor geestelijke kunst en leidt naar (nog te creëren) aangehechte bladzijden.

.

Mijn collectie geestelijke kunst

Schoonheid in musea wordt (meestal) alleen waargenomen door de fysieke ogen, maar omdat geestelijke kunst in denken alleen met het innerlijke oog zichtbaar is, en bovendien moeilijk vindbaar omdat het zo zeldzaam is, heb ik (tot nu toe) slechts twee kunstschatten met een bijzondere geestelijke waarde ondergebracht in mijn museum: Holger Gzella en Sjoke Jansen. Twee ogenschijnlijke tegenpolen qua educatie: Holger Gzella is professor en doceert aan universiteiten, hij creëert licht, via inzichten. Sjoke Jansen is boerin geweest, heeft geen opleiding genoten, en doceerde haar levenswijsheid in haar eigen boerderij aan hen die langs kwamen, en aan wie zij haar innerlijke licht doorgaf met eenvoudige woorden, in het prachtige Brabantse dialect van de streek waar zij woonde. Zowel Holger Gzella als Sjoke Jansen hebben een scherpe visie op de maatschappij, de mens, het leven, en beiden zijn voor honderd procent zichzelf. Sjoke Jansen was een kluizenaar, iemand die van haar unieke ivoren toren hield, de afgelegenheid, de stilte rondom en in haar eigen boerderij leefde, ver weg van de stad. Holger Gzella leeft eveneens in een ivoren toren. Als een kluizenaar, tegelijkertijd een levensliefhebber, een waarachtig mens. Zoals ook Sjoke dat was.

.

De uitgelichte afbeelding is gemaakt in het Archeologisch Museum in Heraklion, waar ik samen met mijn dochter ben geweest, in september 2015.

IMG_3276