De column van Holger Gzella in Mare

Professor Holger Gzella (Dortmund, Duitsland, 1974) schrijft columns voor het Leidse Universitaire weekblad “Mare”.

Ik nam kennis van het bestaan van Professor Gzella door de aflevering De Professoren, van het VPRO programma “De Hokjesman”. Hij maakt daarin bijzondere opmerkingen over wetenschap en waarheid.

(Dit videofragment is genomen uit een aflevering van VPRO’s  “De Hokjesman” met de titel: “De Professoren“. Regie: Michael Schaap en Jurjen Blick; Research:  Maarten Slagboom; Hokjesman: Michael Schaap; Montage & Teksten: Jurjen Blick; Camera: Pim Hawinkels, Gregor Meerman, Hans Bouma, Adri Schrover; Geluid: Mike van der Sluijs, Benny Jansen, Bram Boers; Kleurcorrectie: Gerhard van der Beek; Geluidsmixage: Jaim Sahuleka; Productie: Malva Blom, Jacqueline van Kollenburg; Eindredactie: Hans Simonse)

.

De columns

Holger Gzella’s wijze van denken en schrijven in zijn columns spreekt mij enorm aan. Hij denkt dieper door, ziet, doorziet, benoemt, durft kritisch te zijn, en ik kan zijn denken volgen, in die zin dat mijn eigen denken geen problemen ondervindt in kunnen volgen=begrijpen. Ik ben niet universitair geschoold en het is daarom dat ik enigszins verbaasd ben dat een gewoon mens als ik, door puur logische denktraining die mijn leven mij heeft onderwezen, niets moeilijk vind aan hetgeen deze professor schrijft. (Terwijl sommige van zijn collega’s, ook professoren, hem niet kunnen begrijpen, volgen….) Wat Holger Gzella schrijft met betrekking tot universiteiten en geleerden geldt eveneens voor bedrijven, instellingen, en zelfs binnen de relationele sfeer die familie of vriendenkring heet. Zijn denken dient het grote geheel, en is dus universeel, en daarmee universitair, dus voor ook de gewone man, vrouw. Hij schoolt zelfs professoren en universiteiten in dieper doordenken.

Gzella’s recht door zee zijn, zijn faire schaamteloosheid om de dingen exact te benoemen, omdat er niets is om je over te schamen wanneer het goed doordacht, gezien en gehoord is, juist geanalyseerd, en het de ander niet schaadt, maar helpt om er beter van te worden, is educatief. Ook al snapt men dat niet, en waardeert men dat (nog) niet. Zelfs dus waagt hij het kwalijke feiten in ook universitaire kringen te benoemen (terwijl die kringen zich opstellen in een hiërarchisch systeem van kennis en macht, waarin zij menen aan de top te staan, en dus almachtig en onfeilbaar), hij benoemt alle dingen, alle fenomenen, ook emoties.

gzella_2

 1. Uitleggen hoe het écht zit
 2. Promoveren
 3. Excellentie of meesterschap?
 4. Ruzies
 5. Tijd en toewijding
 6. Wetenschap als beroep
 7. Macrodoelmatige managerklonen
 8. Flow en nachtmerries
 9. Het hogere doel
 10. Emotionele binding
 11. Vrijheid
 12. Slow science
 13. Ontnitwitten
 14. Zinnelijkheid
 15. Wetenschapsculturen
 16. Faam
 17. Traditie en innovatie
 18. Bildung

.

Boek: De eerste wereldtaal ~ De geschiedenis van het Aramees

Holger Gzella, De eerste wereldtaal - De geschiedenis van het Aramees

Eind september 2017 verscheen Holger Gzella’s boek: De eerste wereldtaal – De geschiedenis van het Aramees.

.

Kijk:

.

Voetnoot

Tot op heden dacht ik te weten wat Alfawetenschappen zijn, en Bètawetenschappen en Gammawetenschappen. Vanwege de elitaire houding die exacte wetenschappers aannemen tegenover de geestelijke wetenschappen (zoals ik helaas moest constateren bij het zien in De Professoren, een aflevering van de TV serie De Hokjesman) en zoals reeds aangegeven hier, zelf niet thuis in universitaire kringen en de termen die men daar gebruikt, verwachtte ik niet anders dan dat exacte wetenschappen dus alfawetenschappen zijn. De A is de eerste letter van het alfabet, en omdat de exacte wetenschappers zich hoger achten dan de andere vormen van wetenschap, vooraan staan dus, was het voor mij logisch dat zij zich in alfa zouden categoriseren. Dat is dus niet zo. Exacte wetenschap is bèta, geestelijke wetenschap is alfa.

 • Alfa wetenschappen – Studia Humanitatis: de benaming voor een wetenschap die zich met de creaties van de menselijke geest bezighoudt: geesteswetenschappen.
 • Beta wetenschappen – wiskunde, natuurkunde en scheikunde. Exacte wetenschappen genoemd, maar vaak gebaseerd op theorieën en dus niet exact. De cijfers zijn gebaseerd op aardse feiten en getallen terwijl er heel veel absoluut onmeetbaar is met wat de mens tot op heden ontdekt heeft, uitgevonden. De wetenschappelijke kennis reikt niet verder en dieper dan de ontwikkelingen tot dusver. Menselijk denken is per definitie niet onfeilbaar, eerder armzalig, binnen het concept van ruimte en universum.
 • Gamma wetenschappen – sociologie, antropologie, bestuurskunde, economie, rechten, politicologie, psychologie, communicatiewetenschap. Gamma wetenschappen houden het midden tussen Alfa en Bèta.

Bijgewerkt: 27-12-2017

.

.

.

.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s