Hivjufossen

Bijgewerkt: 1 maart 2020 – Hivjufossen

This post is written in Dutch and can be translated via googleThe results are not perfect but you get at least an impression. If you want to share relevant information, contact me.

.

De oorspronkelijke versie van het verhaal over de Hivju waterval, de Hivjufossen, werd gepubliceerd op 16 juli 2016. Acht dagen later vond er een dodelijk ongeluk plaats. De Amerikaan Kent R. Hart viel in de waterval en werd sindsdien vermist.  Op 3 augustus 2016 werd na intensief zoeken naar de Amerikaan een stoffelijk overschot gevonden, in de waterval. Men mag de naam van het slachtoffer pas officiëel publiceren wanneer de identificatie is afgerond. Het is echter voor 100 procent zeker dat dit het lichaam betreft van de vermiste Kent Hart. Het als een waarschuwing gepubliceerde oorspronkelijke bericht heb ik ongewijzigd gelaten, en vanaf “Bizar vervolg” dagelijks met nieuws ge-update. Daarin zijn krantenberichten, foto’s en eigen ervaringen opgenomen.

De meest recente update is geplaatst op 25 december 2016 om 22:45 (scroll naar beneden)

.

Hivjufossen

….. is de Noorse naam voor de Hivju-waterval in Hovet. Het bovenste gedeelte van deze 250 meter hoge waterval is al van ver te zien, wanneer je vanuit Hovet wandelt of fietst in de richting van de parkeerplaats, waar de hike-tocht begint. De uitgelichte foto, hierboven, is niet de waterval, of een deel ervan, het is de rivier Storåni, die naast de parkeerplaats overweldigend present is, door spectaculaire valpartijen over rotsachtige ondergrond, naar dieper, en verder…..

IMG_5409

Deze tocht is niet eenvoudig, duurt 40 minuten, en er zijn plekken die levensgevaarlijk zijn. Daar wordt bij de start niet voor gewaarschuwd. Noorwegen is een prachtig land, maar de kou van de bergen, met daardoor zelfs in de zomer onverwachte nachtvorst, kan de rotsachtige paden spekglad maken. Maar zelfs zonder die mogelijke nachtvorst is water op zichzelf een veroorzaker van mossen en algen, van afzettingen op rotsen, die deze glad maken. Een waterval is een constante douche, en het water valt zelfs ver van de waterval neer. Ook ver van de waterval, onderweg al, sijpelt er overal water naar beneden, ook over de rotsblokken waarover je moet lopen. Hiking-poles en bergschoenen, hoe dan ook goede wandelschoenen, zijn noodzakelijk om deze klim eenvoudiger te kunnen maken, maar de meeste bezoekers de ik daar zie schijnen dit niet nodig te hebben, of zijn gewend om als berggeiten naar boven te klauteren. Noren zijn veel gewend en hebben over het algemeen een heel goede conditie.

De waterval moet prachtig zijn, vooral in het voorjaar, wanneer er enorm veel smeltwater naar beneden dondert. In de zomer is de waterval veel minder uitbundig. Net als jij moet ik het met de plaatjes doen die via internet beschikbaar zijn, zoals bij Inge Tøgersen bij 500px

Hivjufossen by Inge Tøgersen on 500px.com

.

Top of Hivjufossen by Inge Tøgersen on 500px.com

.
Kaart: met de muis kun je de kaart vergroten, en zelfs streetview gebruiken (, kies “view larger map”, dan het gele mannetje meeslepen naar de “50”, Hivjufossen. Je kunt ook google maps “earth” gebruiken (links onder)

.

Toen ik in 2015 ergens halverwege een niet meer dan 40 centimeter brede passage moest nemen, waarbij rechts van mij een steile afgrond was, niets om mijzelf aan vast te houden, niet rechts, en niet links, mijn poles niet kon gebruiken omdat die niet in rotsen kunnen prikken en net zo snel uitglijden, onderuit gaan, als jij zelf, besloot ik niet de held uit te hangen, maar om terug te gaan. Het is niet het enige gevaar, zo blijkt uit krantenberichten. In 1991 viel een 44-jarige vrouw in de waterval, en overleed. In 2007 verongelukte daar een Nederlander, toen hij een flesje met water wilde vullen, zo las ik in een Noorse krant en in een Nederlandse krant.

Volgens een medewerker van de gemeente Hol, die ik hierover gemaild heb op 15 juli 2016, is er bij de waterval zelf een waarschuwingsbord geplaatst. Hij stuurde mij een PDF file met foto’s. Wanneer je op de foto’s de omgeving bekijkt, en de plek waar het bord/de borden geplaatst is/zijn, ook dat er zelfs geen Engelse vertaling aanwezig is voor “Advarsel, glatt fjell, ned mot fossen” dan kan men hier als iemand die de Noorse taal niet spreekt, niet echt uit opmaken dat het daar levensgevaarlijk is. Je kunt vallen, en overleven, maar niet in die waterval, niet in een vrije val van 20 tot 30 meter en neersmakkend op rotsen, of verdrinken in een diep bassin, dat de waterval zelf gecreëerd heeft gedurende de eeuwen, op de plek waar het groot geweld neerstort, met enorme massa’s water, eindeloos. Mijn kritiek is dat er geen uitleg is over het echte verraderlijke gevaar, niet in het Engels. Er zou een hekwerk geplaatst moeten worden, met markeringen en begrenzingen tot waar men mag lopen, je voeten mag plaatsen.

Ik heb direct gereageerd en aangegeven dat bij het begin van de route, bij de start, geen enkele waarschuwing is te vinden, ook niet voor de tocht zelf, want die tocht zelf is ook niet zonder gevaar, zelfs daar kun je door bepaalde weersomstandigheden, gebrek aan training, foute schoenen en naïeve heldhaftigheid gewoon verongelukken. Het is daar, bij de start, dat mensen nog de tijd moeten krijgen om te overleggen, om vervolgens de keuze te maken om te starten, of er van af te zien. De verantwoording nemend voor hun eigen leven. Zolang er echter geen waarschuwing te vinden is, ligt de verantwoording bij de gemeente. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, en eenmaal gewaarschuwd is het negeren van een waarschuwing een eigen keuze, en de aan die keuze verbonden eigen verantwoordelijkheid. Maar er is geen sprake van een keuze bij de Hivjufossen.

Album met foto’s: De directe omgeving van de Hivjufossen, met o.a. de rivier de Storåni

.
Video met prachtige opnames van de waterval. Er wordt Spaans gesproken maar het enthousiasme waarmee gesproken wordt alsook de woorden majestuoso (majestueus, als een koning, een majesteit), magico (magie), fuerta (kracht), sublime (subliem), zeggen genoeg.

.

.

.

Een bizar vervolg

Negen dagen na het schrijven van mijn email is er weer iemand in de waterval gevallen: op zondag 24 juli 2016. Hier volgt een opsomming van kranten-artikelen:

.

Zondag, 24 juli 2016:

Volgens NRK en Dagbladet is er een Amerikaanse toerist in de Hivjufossen gevallen. Dit gebeurde een uur geleden, kwart voor acht, zondag 24 juli 2016. Een enorm reddingsteam is bezig de man te redden. Hij is nog niet gevonden. Dagbladet

NRK Buskerud: Tot het reddingsteam behoren een SeaKing helicopter, helikopter-ambulance, brandweer, een Alpine reddingsteam, Noorse rescue honden en duikers.

NRK Artikel: Redningsaksjon etter mann i foss
Det pågår en stor redningsaksjon i Hol etter at en mann skal ha falt i Hivjufossen.

.

*

.

Maandag 25 juli, 2016: 

NRK: Mann fortsatt savnet etter fall i foss i Hallingdal
Leteaksjonen etter den amerikanske turisten som falt ut i Hivjufossen i Hallingdal, gjenopptas mandag morgen. Politiet mener mannen har falt minst 20 meter.

NRK: Man vermist na een val in een waterval in Hallingdal
De intensieve zoektocht naar de Amerikaanse toerist die in Hallingdal in de Hivjufossen viel, werd maandagochtend hervat. De politie gaat er van uit dat de man in een diepte viel van ten minste 20 meter.  

Een grote bemanning neemt deel aan de reddingsoperatie, en gedurende de nacht is er constante bewaking geweest. 

– We hebben de man tot nu toe niet gevonden, zegt operatie manager Ole Kristian Nerby De man maakte deel uit van een Amerikaans gezelschap dat een bezoek bracht aan de beroemde 250 meter hoge waterval.

Zijn familie krijgt professionele begeleiding, met inbegrip van de Rode Kruis zorggroep.

De politie werd op zondag om 18.45 geïnformeerd over het ongeluk. Reddingshelikopter, air ambulance, duikers, Noors Rescue Dogs, politie en brandweer nemen deel aan de reddingsoperatie, die als zwaar wordt beschreven.

HivjufossenRescue

Foto: Hallingdolen, Caroline Utti

Mijn eigen verslag van mijn bezoek aan Hivjufossen, op maandag 25 juli, 13:00

Omdat ik me verbonden voel met de plek, en mijn zorgen voor een herhaling van wat in 2007 gebeurd is, vlak voor dit nieuwe ongeluk gebeurde, nog deelde met de aansprakelijke in deze: de gemeente Hol, wilde ik gewoon even daar zijn.

Ik betreur het ten zeerste dat er geen maatregelen getroffen zijn. Tot mijn grote verbazing vond ik vandaag geen enkele aanwijzing dat er gisteren een man verongelukte en hoogstwaarschijnlijk niet meer leeft. Toeristen gaan gewoon hun gang. Ongestoord. Ook hierin schiet de gemeente Hol zwaar tekort: er wordt totaal geen piëteit getoond met de verongelukte, en zijn familie. Het is niet te geloven, maar ik heb het zelf allemaal met eigen ogen waargenomen, liever gezegd: ik heb niets anders waargenomen dan een drietal politie-agenten die op de voetgangersbrug over de Storåni aan het surveilleren waren. Die brug is afgesloten, met een rood-wit lint. Er waren twee mannen met andere kleding. Ze waren niet spraakzaam, maar dat is normaal voor Noren. Ik vroeg of er nieuws was, geen antwoord. Ik vroeg of de man gevonden was. Zij schudden hun hoofd: nee.

Verderop, stroom afwaarts, richting Hovet en Hol, waren op diverse plekken mannen in rescue kleding met stokken de oevers van de Storåni aan het onderzoeken. Ik vermoed dat men er van uitgaat dat het lichaam door het kolkende water meegesleurd is. Er is, vanwege de enorme hoeveelheid regen die er is gevallen sinds gisteren, een constante stroom van massa’s water.

Hivjufossen__

Foto: Hallingdolen, Caroline Utti

.

*

.

Dinsdag 26 juli 2016

Het is bekend wie het slachtoffer is: de Amerikaan Kent R. Hart

The Salt Lake Tribune: “Utah defense attorney believed dead from Norwegian waterfall slip” – Search and rescue officials say it’s unlikely he survived the fall or night’s cold conditions.

.

*

.

Woensdag 27 juli 2016

The Salt Lake Tribune: ‘He leaves a huge hole behind’: Search continues for Utah attorney who slipped and fell near Norwegian waterfall

Vandaag was ik opnieuw daar om te kijken of er aandacht besteed is aan het ongeval, of er waarschuwingsborden hangen, en een respectvol bericht met de vermelding van wat er is gebeurd, de naam van het slachtoffer, en dat deze nog steeds niet gevonden is. Dit is niet het geval. Inmiddels is de toegang vanaf het begin van de track afgesloten met plastic linten van de politie. Er is geen politie meer op de parkeerplaats aanwezig, en ik heb geen reddingswerkers gezien, ook niet langs de rivier, zoals op maandag het geval was. Wel heb ik een rood net in de rivier zien hangen.

.

.

NRK-Buskerud: Familie zonder hoop  (vertaal Noors met google)

NRK-Buskerud: Hivjufossen is niet veilig voor toeristen (idem)  Aan het woord is Magne Holestøl. Hij is de plaatselijke gids, en eigenaar van een reisorganisatie in de gemeente Hol. Hij is van mening dat Hivjufossen beter moet worden beveiligd om ernstige ongelukken te voorkomen. 

Hallingdolen: Open brief van Truls Holth (idem)

.

*

.

Donderdag, 28 juli 2016

Vandaag wordt er met een speciale helicopter en een met een lange kabel aan de helicopter hangend object, laag en langzaam over de rivier Storåni gevlogen. Het traject tussen ergens stroomopwaarts, richting Hivjufossen, en hier achter het huis, waar die helicopter keert, wordt vanaf een uur of elf constant opnieuw gevlogen. De rivier zelf stroomt op 25 meter achter het huis langs. Na ongeveer 13:00 is het zoeken met de helicopter gestaakt.

map

.

*

.

Vrijdag, 29 juli 2016

In de regionale krant Hallingdólen zijn foto’s gepubliceerd van de zoektocht. De zoektocht werd uitgevoerd door het beste duikers- en klimmersteam dat Noorwegen heeft. Zij zochten langs de oevers en berghellingen van de rivier die een uitmonding is van de Hivjufossen. Men noemt die daar Hivjuåni, de Hivju rivier, die deel uitmaakt van de Storåni, de Grote rivier. Foto: een reddingsploeg helicopter met een daaronder bungelende camera, om de loop van de rivier Storåni te filmen, zoals aangegeven op de kaart van 28 juli, 2016.

IMG_5548

.

*

.

Zaterdag, 30 juli 2016

NRK Buskerud: Vi kjemper litt mot naturkreftene nå (We vechten tegen de natuurkrachten)

“Het waterpeil in de rivier is hoog en sinds het ongeluk is dit alleen maar toegenomen door hevige regenval en smeltwater. De krachten van de natuur werken onze zoektocht tegen. De enorme waterkracht in de rivier heeft ertoe geleid dat het moeilijk is om goed te kunnen zoeken,” zegt de politiekorps-chef in Hol Kommune, Paul Mikkelrud.

“We overwegen nu andere maatregelen. We beginnen met de planning van de werkzaamheden op maandag. We zullen zien of we de water-stroming vanuit de rivier naar de waterval toe, kunnen verminderen door het riverwater elders te laten stromen, te verplaatsen, maar dit is gewoon iets dat we overwegen,” zegt Mikkelrud.

Hulpdiensten die kunnen helpen en/of dit soort maatregelen kunnen vanuit alle noodzakelijke details kunnen organiseren en evalueren zullen worden betrokken bij het werk.

.

*

.

Dinsdag, 2 augustus 2016

Vandaag kwam ik langs het startpunt van de hiking track naar de Hivjufossen. Tot mijn grote verbazing, én ontsteltenis, is deze niet afgesloten voor publiek. De linten van de politie zijn weg. Dit betekent dat mensen naar boven kunnen klimmen, daar zijn waar het levensgevaarlijk is gebleken, en er dus per direct een nieuw slachtoffer te verwachten is.

Erger is het gebrek aan ethiek dat Noorwegen exposeert door deze toeristen attractie gewoon open te houden terwijl het lichaam van de Amerikaan nog niet geborgen is. Terwijl men ten aanschouwe van Jan en Alleman een dood lichaam probeert te vinden en dan te bergen. Dit kan niet. Dit is zo ongelooflijk respectloos dat het zijn weerga niet kent.

Dat er nog steeds gezocht wordt en dat het slachtoffer nog niet gevonden is mag ik concluderen uit het feit dat er nog geen nieuws over is. Ook dat men blijkbaar heeft kunnen realiseren wat beoogd werd (artikel in NRK van zaterdag 30 augustus) n.l. de stroming van de rivier verleggen, zodat er minder water in de waterval terecht zou komen en reddingwerkers eindelijk IN de waterval zelf zouden kunnen zoeken. Dat deze optie uitgevoerd is blijkt uit de enorm lage waterstand in de rivier, waarin het water van deze waterval uit stroomt.

Het net dat al een week in de rivier hangt is nu ook heel duidelijk te zien.

Er is over dit gegeven een email gestuurd naar de twee NRK journalisten die over dit ongeval geschreven hebben alsook naar de pastor van Hol Kommune. Piëteit is namelijk totaal afwezig. Mijn email is hier te lezen.

.

*

.

Woensdag 3 augustus, 2016

Vandaag heb ik ook de leidinggevende persoon van de gemeente Hol geschreven. Ook de politie, omdat de gemeente Hol de verantwoordelijkheid afschuift op de politie. Emails zijn hier te lezen.

Woensdag 3 augustus, 2016

19:00 NRK Buskerud: Død person funnet i Hivjufossen – Reddingswerkers vonden om 15:30 vandaag het dode lichaam van Kent Hart in een van de enorme door de waterval gecreëerde bassins. 

.

*

Donderdag 4 augustus, 2016

Omdat er geen reacties zijn op mijn emails, heb ik zelf een volgende stap gezet door te mailen naar Magne Holestøl.

Zijn naam werd al vernoemd in de updates van het bericht “Hivjufossen”: in NRK Buskerud vertelde hij in het artikel Ikke trygt for turister dat het levensgevaarlijk is bij de waterval en hij stelde voor dat er discussies gaan komen over de gevaren daar en hoe ongelukken in de toekomst te voorkomen. Mijn email kan hier gelezen worden. Doorscrollen naar 4 augustus.

.

Donderdag 4 augustus, 2016

Een bericht in de Hallingdólen: Person funne i Hivjufossen. Men legt uit dat de stoffelijke resten van de persoon die gevonden is eerst moeten worden geïdentificeerd, voordat de naam mag worden gepubliceerd. Men spreekt lovend over het rescue team. Daar heb ik op gereageerd via een email. Dit email is hier te lezen. Doorscrollen naar 4 augustus.

.

*

.

Vrijdag 5 augustus, 2016

Magne Holestøl heeft mijn email telefonisch beantwoord. Wat er nu volgt is mijn verslag van hetgeen er verteld is, met daaraan gekoppeld mijn eigen conclusies en opmerkingen.

Ik ben de eerste die reageerde op het NRK artikel, waarin wordt gesproken over de noodzakelijke discussie over de gevaren bij de Hivjufossen. Magne Holestøl is daarom blij met mijn reactie. Hij werkt al jarenlang aan de veiligheid van de Hivjufossen, door gesprekken, uitleggen, echter met niet afdoende maatregelen.

In 1991 was hij degene die samen met iemand anders het lichaam van de Noorse vrouw gezocht heeft, gevonden heeft, en geborgen. De enorme zwaarte van een dergelijke onderneming wordt ernstig onderschat. De gruwelijke realiteit van reddingswerkers stopt niet op het moment dat het slachtoffer gevonden is.

De vrouw wilde water scheppen, daar, op de top van waar de waterval begint. Ze wilde dit water gebruiken om koffie te maken, na een lange tocht naar boven. Ze gleed uit. De oorzaak is het niet juist geïnformeerd zijn, of het absoluut niet geïnformeerd zijn, over de effecten van water op rotsen. Er is n.l. een constante douche van water en die veroorzaakt natte, gladde mossen, en algen. Men is niet geïnformeerd over de effecten van water op zolen van schoenen. Wat stromend water doet met je gevoel voor evenwicht. De stroming maakt je labiel in je evenwicht, en dat, vertelde Magne, wordt veroorzaakt door de ogen. Je verliest daardoor je evenwicht, je valt, en verongelukt.

Een ander gevaar is het punt van waar men foto’s wil maken van die prachtige waterval. Dat gebeurt volgens Magne op een zeer gevaarlijke plek. Het is de beste plek voor de mooiste foto maar tegelijk de beste plek om te verongelukken.

Magne Holestøl blijkt zeer deskundig te zijn, op de hoogte van alle feiten, oorzaken en gevolgen, die met dit fenomeen te maken hebben.

Deze informatie is echter niet bekend bij de bezoekers van de waterval. Deze informatie is nergens te vinden. Degenen die vinden dat het zo wel voldoende is, dat wat er aangebracht is, wijten het aan “eigen schuld” wanneer iemand verongelukt. Dat is een erg oppervlakkige conclusie, niet gefundeerd met werkelijk weten. Kortom: de meeste Noren weten er eigenlijk helemaal niets van of over. Toch zijn zij het die het beleid bepalen.

Er gebeurde weer een ongeluk in 2007: de oorzaak was hier hetzelfde. De man, een Nederlander, wilde een flesje vullen met water, ging onderuit, en verongelukte.

In 2016 gebeurde het weer.

De kranten zwijgen verder, iedereen zwijgt, het wordt vergeten uiteindelijk, tot het volgende dodelijke ongeluk plaats vindt. Dat is een kwestie van tijd. Tenzij er iets gaat veranderen.

Magne Holestøl gaat verder met proberen de omstandigheden bij de waterval te veranderen, zodat het een veilige toeristen-attractie wordt. Hij doet dit met beleid, diplomatie, geduld, en de juiste strategie. Hij houdt mij op de hoogte en ik blijf dit bericht updaten.

.

*

.

Vrijdag 5 augustus, 2016

Reactie ontvangen van de pastor van Hol Kommune: An-Magritt Granli. Deze kan hier gelezen worden. Doorscrollen naar 5 augustus.

Reactie ontvangen van dominee Arne Jensen, en mijn reactie daarop: hier. Doorscrollen naar 5 augustus.

.

*

.

Vrijdag 5 augustus, 2016

The Salt Lake Tribune: Body recovered from Norwegian waterfall believed that of missing Utah attorney Kent Hart

.

*

.

Zaterdag 6 augustus, 2016

Daily Mail: Body of Utah attorney recovered from an 820-foot Norway waterfall two weeks after he fell while hiking with his sons and new wife

 

KUTV 2News (The Salt Lake Tribune): Utah man believed dead after body recovered from Norwegian waterfall

.

Mijn volgende stap wordt vandaag gerealiseerd: ik ga contact opnemen met dagbladen in het buitenland, te beginnen met de boven vermelde dagbladen en alles doorsluizen wat ik inmiddels weet over deze Hivjufossen, het gebrek aan bescherming voor bezoekers, de afwezigheid van werkelijke en juiste informatie. Waar nodig zal ik de exacte woorden citeren die geschreven zijn, zowel in emails als in kranten. Én schrijven over de enige Noor die werkelijke betrokkenheid heeft getoond in dit familiedrama: Magne Holestøl, en over zijn ideeën over de noodzakelijk aan te brengen beveiliging, om een vierde dodelijk ongeluk te voorkomen.

.

Zaterdag 6 augustus, 2016

Om 13:15 is mijn email verzonden naar Jessica Miller, reporter / justice and safety, van The Salt Lake Tribune. Dit email is in zijn geheel hier gepubliceerd.

.

*

.

Zondag 7 augustus, 2016

Op bladzijde “Hivjufossen – discussie” heb ik mijn beschouwingen toegevoegd voorafgaand aan een antwoord-email naar de dominee van Hol Kommune. In deze beschouwingen schrijf ik over veiligheid, over rechten van toeristen op informatie die van levensbelang is en de plicht van de Noorse overheid om die informatie-verschaffing te eisen van hen die met toeristen werken, werkzaam zijn in toerisme, alsook de eigenaren van websites die verwijzen naar de Hivjufossen, reizen organiseren naar die Hivjufossen.

Verder schrijf ik over medeplichtigheid van de Noorse overheid en allen die dit beleid blindelings volgen, aan de dood van drie mensen, en het continueren van levensgevaarlijke situaties, daarmee zichzelf en de overheid al bij voorbaat medeplichtig makend aan de dood van allen, die in Noorwegen met vakantie zijn, nog met vakantie zullen gaan, en zullen gaan verongelukken, door het nalaten van alles wat ik puntsgewijs vermeld heb.

.

*

.

Maandag 8 augustus, 2016

Email naar Arvid Viken, Professor aan de Arctic University of Norway in Tromsø / toerisme / Departement Sociologie, Politicologie en Community Planning

Email kan hier gelezen worden (doorscrollen naar beneden).

.

*

.

Dinsdag 9 augustus, 2016

Jessica Miller van The Salt Lake Tribune stuurde een reactie op mijn email dat ze afzag van onderzoek ivm de problematiek van de taal: ze spreekt geen Noors. Ik heb gereageerd op haar email en aangegeven dat alle Noren heel goed Engels kunnen spreken, lezen en schrijven.

.

*

.

Woensdag 10 augustus, 2016

Vandaag heb ik contact opgenomen via email met de Nederlandse rijksoverheid. De inhoud van dit email is hier te lezen, evenals het antwoord van de rijksoverheid daarop.

.

Woensdag 10 augustus, 2016

Een Deense krant (Bigstory AP), en een van UK: de Daily Mail, alsook NRK Buskerud, schrijven over de identificatie van het lichaam van Kent Hart. Via DNA [! a.j.] onderzoek is vastgesteld dat het gevonden lichaam inderdaad van Kent Hart is:

COPENHAGEN, Denmark (AP) — Police in Norway say the body of a man recovered from a Norwegian waterfall has been formally identified as missing Utah attorney Kent Richard Hart.

Police spokesman Pal Mikkelrud says DNA samples led to the identification, and Hart was the only person reported missing near the Hivjufossen waterfall in Hallingdal, southern Norway.

Mikkelrud told The Associated Press on Wednesday the body would be released immediately.

He said Hart, 51, was killed when falling more than 20 meters (66 feet) on July 24 into the waterfall, which is 220 kilometers (136 miles) northeast of Oslo. He was part of American tour group.

The body was found Aug. 3 after efforts by divers and rescue teams with dogs had been hampered by bad weather, difficult terrain and strong currents.

*

Donderdag 1 september, 2016

Na gemaild te hebben met de Nederlandse Rijksoverheid: het minsterie van buitenlandse zaken, ben ik vandaaruit doorverwezen naar de Nederlandse Ambassade in Oslo. Er is een intensief, uitgebreid email uitwisseling geweest, met veel informatie, en vooral ook heel veel respectvolle aandacht vanuit de ambassade. Het eindresultaat is teleurstellend: men kan, als Nederlandse overheid, de Noorse regering niet wijzen op veiligheid. De met name genoemde website van “Visit Norway”, die zelfs aanbevolen wordt op de website van de rijksoverheid, met betrekking tot het vinden van belangrijke informatie over Noorwegen, en veiligheid, reikt geen informatie aan over watervallen, en de gevaren daar. Ik heb gevraagd of de ambassade een verzoek hiertoe zou willen richten aan het adres van “Visit Norway” maar ook hier is niet op ingegaan. Daarmee is de Nederlandse rijksoverheid in feite ook halfslachtig wanneer het aankomt op de veiligheid van (in dit geval) Nederlanders in Noorwegen. Men wijst bezoekers van de rijksoverheid bladzijde op eigen verantwoordelijkheid nemen en dus informatie te zoeken op “Visit Norway”, maar nogmaals: die informatie daar is niet compleet, en daarmee kan men de “Visit Norway” bezoeker niet kwalijk nemen niet te weten van die specifieke waterval-gevaren.

Men gaf nog als hint om met de plaatselijke bewoners hier contact op te nemen en zelf een waarschuwingsbord te maken.

Wetende dat de Noorse overheid alle borden verwijderd die zij zelf niet geplaatst hebben, zal ik eerst contact opnemen met de eigenaar van het terrein waartoe de Hivjufossen behoort. Dat terrein is niet van de gemeente Hol Kommune, maar van een particulier, hoorde ik laatst. In Noorwegen zijn particuliere grondbezitters echter verplicht hun natuur- attracties open te stellen voor bezoekers.

Dit is dus de volgende stap. Een zelfgemaakte waarschuwing creëren die bij de aanvang van de trail op het houten bord gepind kan worden. Wanneer ik althans daar de goedkeuring voor krijg. Maar ik zal de eigenaar van die toeristen-attractie wel duidelijk maken dat in principe hij ook medeverantwoordelijk is voor de dodelijke ongelukken die er plaats vonden. Hij heeft nooit een waarschuwing daar bevestigd.

*

Zaterdag 10 september, 2016

Vandaag ontving ik een reactie, verstuurd vanaf dit blog via het contact formulier, door de weduwe van de op 3 augustus 2007 verongelukte Nederlander. Hier volgt haar berichtje. Ze heeft me toestemming gegeven dit te plaatsen:

Mijn zoon komt net terug van vakantie en vertelt dat er weer een ongeluk is gebeurd bij de Hivjufossen. Het lichaam van de Amerikaan gevonden op 3 augustus, dat is de sterfdatum van mijn man, verongelukt 3 augustus 2007 bij de Hivjufossen. Waar je over schrijft, is mijn man, vader van mijn zoon, de vader die mijn jongens al 9 jaar moeten missen. De tocht naar de waterval was bij ons niet gevaarlijk in de zomer, gedaan met 2 jochies van 8 en 9 jaar, maar de waterval zelf, tja, daar kun je zo dichtbij komen zonder dan de diepe afgrond te zien. Vreselijk dat daar nog steeds dodelijke ongelukken gebeuren. Mooi, nee, fantastisch, dat jij je daar zo voor inzet. Ik heb een boek geschreven over het ongeluk en de rouwperiode “De dag dat je uit mijn leven viel”. Zou het je graag geven. mvrgr. Ciska

.

Hierna heb ik contact met haar opgenomen en aangegeven heel graag het boek te willen ontvangen. Het is vandaag al verzonden naar Noorwegen. Zodra ik dit boek gelezen heb, en alle indrukken zijn bezonken en verwerkt, ga ik een email opstellen voor zowel de eigenaar van het terrein waartoe de Hivjufossen behoort, als de gemeente Hol. Het boek zal me zeker nog meer gemotiveerd maken dan ik al was, en de juiste woorden doen vinden om een en ander te bewerkstelligen, zodanig, dat een bezoek aan die waterval veiliger gemaakt gaat worden. Zowel Ciska Zeypveld zelf als haar zoon zijn van mening dat een waarschuwing noodzakelijk is, bij de aanvang van de trail. Ook zouden de namen van degenen die daar verongelukt zijn vermeld moeten worden.

Hoe dan ook is er een nieuwe wind gaan waaien in dit te stille gegeven. Het was teveel een eenmans-actie, en hoewel ik het niet opgaf, dit contact en de nieuwe informatie ervaar ik als een geschenk, als een enorme waardering voor mijn activiteiten in deze.

Links naar meer over Ciska Zeypveld:

  1. Uitzending Gemist: Bakkie Troost, 21 september 2014 “Een vakantie in Noorwegen eindigt voor Ciska Zeypveld in een drama. Bij een waterval zet haar man Harm zijn voet op een rotsblok en glijdt uit. Hij verdwijnt in het kolkende water en overleeft de val niet. Hoe komt ze door dit immense verdriet heen?”
  2. Reformatorisch Dagblad: Jonge weduwe beschrijft leven na verongelukken man
  3. Zeewolde Actueel: Ciska Zeypveld schrijft: “De dag dat je uit mijn leven viel”

boek

.

*

.

Dinsdag 27 september, 2016

Vandaag een verhaal geschreven als reactie op een artikel in de engelstalige Noorse The Local. Titel: New ‘idiotic’ trend feared at Norway’s Trolltunga . Het verhaal gaat over mogelijke dodelijke ongelukken bij een van Noorwegen’s grootste trekpleisters: Trolltunga. Daar heb ik op ingehaakt:

A deadly accident occurred here where I live, near to the Hivjufossen, in July 2016. The huge pain this creates, in those who have to continue their life without the beloved one, can hardly be described. This kind of tourists, where the story is about here, above, create in Norwegians a lack of interest to do something about it. The sad part of this is that also those, who do not search death, do not take risks on purpose, those who are really serious, are dead now because of these idiots. Why? Norway does not do enough about safety, and considers it even as meaningless. The chief of tourism in Geilo said literally that even if there would be fences, these idiots would jump over it.
These idiots would have had at least the choice. Also those who are really serious people, because now they do NOT have a choice.

I knocked on each door, that could bring some changes. I even wrote to the Dutch embassy, because I am Dutch and I read on the website of the Dutch government that tourists must be informed about Norway, the risks in nature, how to behave in wilderness. This information, the Dutch government writes, can be found on the page of Visit Norway.
Well. I checked the page, for risks, but though it is a wonderful website: not any word about the special risks concerning waterfalls. Too often people fall into the waterfall, and die. To find the body is a huge task and takes sometimes several weeks. Like here, in Hol Kommune, where it took the rescue team 10 days to find Kent Hart’s body. (2016)
I wrote about this in my Dutch blog, and this has been the reason that the wife of another victim of the dangerous Hivjufossen, the Dutch Ciska Zeypveld, contacted me. Her husband fell into the waterfall August 3, 2007. She and their two children saw it happen. she wrote her story down in a book: “The day you fell out of my life” (De dag dat je uit mijn leven viel). It is shocking to read, because she did not only have to deal with the horror of seeing her husband falling into the deep down under: too many new shocking facts followed.

Magne Holestøl, the local guide here, who accompanies many people to the Hivjufossen, told his story about this in NRK Buskerud, His statement is that the Hivjufossen is not a place for tourists. Not without the needed protection. Though the Kommune here has placed some warnings, next to the Hivjufossen, on the top, this is not enough to avoid accidents: the text is written in Norwegian. Not any tourist from abroad can read it. But that is not the only problem: tourists are not aware of the effect of streaming water on their eyes, on their feelings of being in balance. Also: one does not know the effects of water on rocks, the effects of water on the soles of their shoes. Therefore Magne Holestøl wants a simple tap on the top so that tourists, having become thirsty of the heavy hike, do not need to fill their empty bottle with water from the waterfall. People must be warned at the very start of the hike up. There is nothing. Not even after three people lost their life there. In 1991 (a Norwegian woman of about 40 years), in 2007 ( a Dutch man of about 40) and 2016 (an American man of about 50). All is silenced. Hol Kommune does not do anything. I asked. My question was forwarded to others, and they do not do anything. Even the priests here, say in fact, in their reply email to me, that in fact those who died are responsible themselves for their own death. How is it possible to be responsible for something one does not know, not is informed for, warned for?

I asked Ciska Zeypveld, who teaches English, to write the story shortly in English, about the accident of her husband, his death, so that I can go with it to a Norwegian newspaper, but she cannot. It upsets her too much, still. She was a full day completely out of balance when she heard there was another deadly accident. Her children do not dare to read her book about it. It is too heavy for them. They were about 7 and 8 years, then, in 2007.

Now I read this here. About these idiots, who play with their life and not only their life: the rescue team risks a lot to try to save them, alive or dead. Magne Holestøl, who found the dead body of the Norwegian woman who fell into the Hivjufossen in 1991, knows what it means to search for a dead person. What the risks are. He is angry. Of course he is angry. He is aware of the lack of cooperation here to avoid new deadly accidents. Not only here, everywhere.
Millions of Kroner are spent in rescuing people, but to avoid accidents nothing, hardly anything is done. This must change. Idiots will always be there, unfortunately, but at least creating warnings is the least to be done by the Norwegian government. People have the right to be informed.
This Hivjufossen is not far away in wilderness. No, it can be found exactly next to the road. Not too difficult to get up there. So: how many thousands of lives are the possible new victims of Norway’s lack of creating safety, warnings?

If you want to read my blog, including all the emails I sent around, and got, (possible to translate with google), here it is:
https://antoinettejanssen.com/2016/07/16/hivjufossen/

If you are willing to contact me about this Hivjufossen, to talk about the book Ciska Zeypveld wrote, please contact me via the contact form in the blog. I can translate important information into English, and somebody else can write it into Norwegian.
https://antoinettejanssen.com/contact/

..

*

.

Zondag 9 oktober, 2016

Een nieuw bericht bereikte mij, via “contact” in dit blog. Ingrid Opsteen uit Nederland schreef mij haar ervaringen bij de Hivjufossen, van dit jaar, 3 augustus 2016, de dag dat het lichaam van Kent Hart gevonden is, en geborgen. Er was geen enkele aanwijzing daar dat men ooggetuige zou kunnen zijn of worden van het bergen van het lichaam van een onlangs daar verongelukte Amerikaan. Niemand die hen tegen hield of opmerkzaam maakte van bergingswerkzaamheden. Nergens was te lezen dat de tocht naar de waterval gevaarlijk is, en dat de waterval zelf al drie dodelijke ongelukken heeft veroorzaakt. Ingrid was daar met haar man, en hun drie kinderen. Zij heeft mij toestemming gegeven haar brief te publiceren.

Op 3 augustus zijn mijn man, ik en onze drie kinderen van 8, 9 en 11 jaar gestopt bij de waterval om een wandeling hiernaartoe te maken. Op een gegeven moment kwamen wij bij een picknicktafel waarop een satelliettelefoon stond. Wij vonden dit heel raar maar zijn verder naar boven gelopen. Verderop kwamen wij een jongeman tegen met een groot koffer op zijn rug, hij had haast om naar beneden te gaan. Ook raar. We zijn niet helemaal naar boven geklommen omdat de kids nog wat kilometers in de benen hadden zitten van de dagen daarvoor. Terug naar beneden kwamen we weer bij de picknicktafel en daar stond de jongeman die we eerder naar beneden hadden zien gaan met een tablet een drone te besturen. Mijn man vroeg aan deze man wat hij aan het doen was en toen vertelde hij dat 10 dagen eerder een Amerikaanse toerist onder ogen van vrouw en kinderen naar beneden was gevallen en nog steeds niet gevonden was. Dat kwam even binnen, poe!

Als we dat geweten hadden waren we niet gestopt om de waterval te gaan beklimmen. We hadden er een naar gevoel bij. We zijn verder afgedaald tot de auto bij de parkeerplaats waar we opeens dezelfde jongeman zagen wegrijden in zijn rodekruis-auto. Dit was op 3 augustus om 15.15 uur. Later begrepen we dat hij om 15.30 gevonden is. Wat waren wij blij dat onze kinderen dit niet hebben hoeven zien/meemaken. Het voelde niet goed om zonder gewaarschuwd te zijn, onbedoeld drie kinderen en ons zelf in gevaar gebracht te hebben. Gelukkig zijn we niet helemaal naar boven gegaan, anders had ons dit ook kunnen overkomen. Het heeft veel indruk op ons gemaakt en hebben je blogs gelezen. Goed werk om dit toch zo onder de aandacht te brengen.

Hartelijke groet, Ingrid Opsteen

.

.

*

.

Maandag 10 oktober 2016

Vandaag is er een reactie op mijn gisteren naar Magne Holestøl geschreven email, met daarin updates met informatie over het boek van Ciska Zeypveld en de brief van Ingrid Opsteen. Ik vroeg hem om mijn nog te schrijven review van het boek, dat ik in het Engels moet vervaardigen, te vertalen in het Noors. Zodat ik die versie kan overdragen aan NRK Buskerud. Jammer genoeg heeft hij geen tijd omdat hij voor lange tijd weg is. Hij gaf me wel een naam van een journalist die werkt voor NRK Buskerud, zijn email adres en telefoonnummer. Daar ga ik mee aan de slag. Optie is om met Kerst, een familie-feest, een verhaal te laten publiceren over families die gebroken zijn, doordat een van hen verdronk in de Hivjufossen. Deze mensen zouden nog leven indien er voorzorgsmaatregelen getroffen zouden zijn, waarschuwingen geplaatst, te beginnen bij de start van de klim naar boven, een kraan boven, eenvoudig te plaatsen, waardoor mensen geen levensgevaarlijke capriolen hoeven uit te halen bij die waterval. Ik hoop op die manier de Noren wakker te schudden voor feiten die zij zelf onder de mat schuiven: dat zij schuld hebben, door nalatigheid, en er dus eindelijk iets aan willen gaan doen. Ik wil ze schuld aanpraten en verantwoordelijkheid laten voelen. Ze doen niks. Ik ben Nederlandse, geen Noor, en ik krijg nauwelijks of geen medewerking. Geen tijd. Te druk. Ze hebben overal tijd voor. Maar niet dat. Dat is alweer vergeten. Maar ik ga door.

.

*

.

Zaterdag, 10 december 2016

Deze foto, vandaag geplaatst door het account van Visit Norway bij Instagram, is aanleiding geweest voor mij als “multerland” om te reageren in de comments. Mijn reactie is te lezen onder de foto.

 

This fossen, this waterfall, Hivju-waterfall,@visitnorway, has killed three humans: in 1991, in 2007 and in 2016. I live very near to this waterfall, and I have witnessed a lot, so much that I am working at the safety of this fossen. Because! NOWHERE any warning can be found. The few on the top of the waterfall are NOT enough! A lot of respectlessness can and could be witnessed around these dead people, and their family. Even while the dead body was still IN the waterfall, it was allowed to go up there, to be near to the place where a dead person was waiting the rescue team was going to find him. I have knocked on every door, in Norway, even on the door of the Dutch embassy in Oslo, but not any result. The Dutch embassy refers to the website of Visit Oslo, all warnings are there, they said. This is not true. Waterfalls are not comparable with not any other natural attraction, because water, streaming water, needs more knowledge, more to be warned for, than any other attraction. I wrote about this case, in my Dutch blog, and I am still working at it. https://antoinettejanssen.com/2016/07/16/hivjufossen/

A good thing would be,@visitnorway, that you are going to take your responsibility and write in a special chapter on your websites in all languages the dangers of being near to a waterfall. The Hivjufossen has become the coffin of Ciska Zeypveld’s husband Harm Mosterd, and she wrote a book about it: “De dag dat je uit mijn leven viel” (“The day you fell out of my life”) Soon it is Christmas. Three families are not enjoying this Christmas as others do: their family is broken. A beloved one is not there. Do Norwegians mind? I do not think so. They forgot it. Next year maybe another person will die there. Unless Hol Kommune allows me to pin a placard there, with warnings in English and in Norwegian, to take enough water with them up, on the heavy track upward. Not to take water from the foss, because indeed, this has been the main reason that theese three people died. Norway is absolutely a star in finding dead bodies, and take them out of waterfalls. But it is better to prevent. Isn’t it!

 

.

Zaterdag, 10 december 2016

Dit is niet de enige activiteit: al geruime tijd ben ik aan het proberen een artikel over dit alles geplaatst te krijgen in een van de streek-kranten hier. De bedoeling is dat dit artikel met Kerst geplaatst gaat worden. Mijn streven is om een psychologisch effect te creëren. Kerstmist is geen “Kerst zoals het ooit was” voor de drie getroffen families.

 

Zondag, 25 december 2016, Kerstmis, Eerste Kerstdag

Tot mijn grote teleurstelling moet ik hier mededelen dat er geen artikel is geplaatst in de kerst-editie van NRK Buskerud.

 

If you want to share relevant information, contact me. 

Heb jij relevante informatie te delen? Neem contact met me op.

 

Header: deel van een foto gepubliceerd door Knut Bry