Hovsfjorden

Album “Hovsfjorden” met foto’s

Hovsfjorden is in feite het fjord van Hovet. Het woord fjord wordt in het Nederlands uitgesproken als fjort, maar de Noren zeggen fjoer. Hovsfjorden ziet er uit als een enorm meer maar is een opgestuwde massa water, die vanuit de rivier de Storåni, daar “ophoopt” voor een aangelegde dam die bij een waterkrachtcentrale hoort.

De andere kant van die dam is helemaal droog: ik heb er nog nooit water naar beneden zien stromen. Er is daar een enorme rotsenmassa zichtbaar, en ik kan alleen maar vermoeden hoe fantastisch daar ooit een reuzenwaterval is geweest. Die is dus drooggelegd. De Noorse natuur en wildernis wordt intesief geëxploiteerd. Of dit nodig is? Dat geloof ik niet. Maar het levert geld op. Electriciteit wordt zelfs geëxporteerd naar Nederland, via kabels op de zeebodem….. Er is weinig meer over dat nog niet gebruikt wordt voor hydropower. Door het bouwen van dammen zijn de meeste rivieren in Noorwegen geen natuurlijke rivieren meer, geen wilde rivieren, en uiteraard hebben de dammen een verwoestend effect op het leven in het water, en er langs, op de oevers. Hovsfjorden is een natuurgebiedje dat in feite profiteert van de dam, doordat het waterniveau enigzins schommelt. Het is een soort “wetland”.

 

Hovsfjorden-large

 

Op een bewolkte maar warme 25 juni namiddag heb ik een fietstocht gemaakt naar de overkant van Hovsfjorden, aan de zijde van de berghelling, een onverharde, doodlopende weg, waarover ook regelmatig zwaar verkeer gaat want er zijn heel duidelijk twee sporen naast elkaar, en omdat die flink aangehard zijn kan ik er makkelijk fietsen. Het is mogelijk dat dit verkeer van en naar die krachtcentrale is. Ik ben niet helemaal tot aan het eindpunt gegaan, omdat ik op een gegeven moment pal onder de hoogspanningskabels door aan het fietsen was. Dat is geen prettige gewaarwording. Het knettert boven je hoofd, en je voelt iets gebeuren in je hoofd, alsof je beneveld wordt. Dus ben ik omgekeerd.

 

Hovsfjorden

Google Maps: link

 

Het hele traject, vanaf de brug over de Storåni, vlakbij de Birkelund camping, links afslaand (zie kaart, bekeken vanaf hier rechts dus), is qua natuur prachtig. Ik heb foto’s gemaakt, en deze toegevoegd aan het album “Hovsfjorden“. Die Birkelund camping ligt op de noordelijke oever van dit natuurreservaat, maar heeft een eigen riool-afvoer, waardoor er geen vervuiling van Hovsfjorden plaats vindt. Of die camping daar thuis hoort? Nee, maar iemand heeft daar ooit toestemming voor gegeven. Ook voor het in gebruik nemen van oevers door boeren. Die oevers worden bemest en door drainage komt alles wat gebruikt wordt, en daar vallen niet in de laatste plaats getolereerde pesticiden onder, in het water van Hovsfjorden terecht. Pesticiden doden, en levels bouwen zich op. Er is nog veel waar de overheid de ogen voor sluit. Geleidelijk aan zouden die door de boeren in beslag genomen oevers terug gegeven moeten worden aan de natuur. Punt.

IMG_5005

 

Aanvullende informatie: