Raggsteindalen

Deze bladzijden-serie is in opbouw.

 

 

Raggsteindalen

Hoe vaak ben ik er al langs gereden, langs die ene plek met de richtingaanwijzer naar “Raggsteindalen”. Ik keek er ook nooit bewust naar. Deze staat n.l. onopvallend, eigenlijk welhaast onaangekondigd, en daardoor als een soort van plotselinge verschijning pal naast de weg, want de kleur, het materiaal en de hoogte lossen deze als het ware op in dat enorme landschap van wijdse verten, indrukwekkende bergmassieven, en diepe dalen.

Het is altijd oppassen hier niet van de weg af te geraken juist door het vele wat er te zien is….., maar ook vanwege slechte bermen, en delen zonder vangrails, dus ik zag niet eens wat er op dat bord stond. Voor ik het wist was ik er altijd al voorbij, zonder het gevoel iets gemist te hebben. Het ziet er namelijk niet zo interessant uit daar, links van de weg, dus waarom zou ik daar in willen!?

Inmiddels ben ik toch heel bewust naar die afslag gereden, om er echt in te gaan, in die Raggsteindalenweg, om eens op onderzoek uit te gaan. Verkennen is noodzakelijk gebleken. Ondanks een voorbereiding via streetview van google maps. Ik vertel hierover meer op de bladzijde “Raggsteindalenvegen”.

 

In deze introductie wil ik ingaan op de naam Raggsteindalen.

De volgende tekst is een bewerking van de google vertaling van de Noorse wiki bladzijde. De google vertaling is vaak niet juist en daardoor moet er via allerlei omwegen een kloppend verhaal gecreëerd worden. Omdat ik inmiddels een klein beetje begrijp van de taal kan ik de google vertaling vergelijken met de oorspronkelijke tekst, en zie dan vaak fouten, of ontdek ze door woorden apart te vertalen, of te ontleden en dan terug te vertalen. Daarna probeer ik met eigen woorden te vertellen waar het over gaat, en vul een en ander aan. Dat is ook hier gebeurd.

Raggsteindalen

Raggsteindalen is een vallei gelegen aan de noordzijde van Hallingskarvet in de gemeente Hol, Buskerud. De vallei wordt omringd door de Raggsteinnuten (nuten is piek, of top) en Hallingskarvet in het zuiden en oosten, te beginnen bij Strandavatnet. De Raggsteinnuten is ook bekend als Lensmannsnuten, vertaald betekent dit  “de top van de Lensmann”. Een Lensmann wordt tegenwoordig Fylkesmann genoemd, en is vergelijkbaar met de Nederlandse term “Commissaris van de Koningin”.
1200px-Raggsteinnuten_buskerud_norwayFoto: – Raggsteinnuten (1586 meter) – Gemaakt door SinWin CC BY-SA 3.0  –
De Raggsteinnuten spant zich uit naar het westen en eindigt in Ljøtebotn (onvindbaar op google maps), een gebied van open velden aan de noordkant van Hallingskarvet, net voor Kyrkjedøri. (Hier wordt waarschijnlijk het plateau bedoeld aan de overkant van Strandavatnet, en de rijksweg 50, een gebied dat bij mij bekend is waar Stolsvatnet ook gelegen is.) In het dal van de Raggsteinnuten stroomt de rivier Raggsteindøla.

 

Rechte steen

De naam Raggsteindalen komt waarschijnlijk van “ragg steen” van “rechte steen ‘, en stamt mogelijk uit 1850. Er wordt een verhaal geschreven op de wiki bladzijde dat niet waar hoeft te zijn. Het kan een volksverhaal zijn, een zelf verzonnen verhaal, echter ook waarheid, of deels waar en deels verzonnen.
Het verhaal is als volgt: Een lange, rechte en puntige steen, op de plaats in de vallei waar het dal draait naar het westen, werd  in stukken geblazen en resten ervan werden gebruikt voor het aanleggen van een weg naar een nieuwe “støl”, een Noors woord voor bergweide, en vergelijkbaar met “alm” in de Alpen. Hier en daar worden er in de zomermaanden ook dieren gehouden, zoals bijvoorbeeld schapen, geiten of koeien, worden er streekprodukten verkocht, en  kan men er een maaltijd met streekgerechten nuttigen.
Ik heb een eigen verklaring voor die rechte steen. Die Raggstein. Een enorm groot bergmassief daar, waar het dal van Raggstein op aansluit, heeft geen top, geen ronde top of spitse top, maar een platte “top”, in feite een enorm groot oppervlak, een platte, reusachtige berg”top”. Wanneer ik daar een naam voor zou hebben moeten zoeken als Noor, destijds, dan had ik die enorme platte berg Raggstein genoemd. Hier is die berg op een van mijn foto’s, en dit is niet de enige platte berg daar.

IMG_5216

 

De vallei, het dal, was een ballingsoord

De vallei wordt momenteel bewoond door gezagsgetrouwe boeren, maar lang geleden woonde er, echt waar, een verbannen moordenaar. De overblijfselen van zijn woonstee zijn tot aan de dag van vandaag te zien. (…Schrijft men in Wiki, maar ik moet nog ontdekken welke plek hier bedoeld wordt.) De twee huizen zijn gerestaureerd en gebruikt als hytter, dit zijn Noorse zomerhuisjes in de natuur.

 

Hike routes

Door het dal lopen verschillende paden – een leidt naar Finse, en de andere paden naar Raggsteinnuten en Folarskardnuten (1933,3 m). Een website met routes