Sudndalen

Sudndalen (Súud’ndalen) is een gehucht dat vooral bekend is om de wintersport-mogelijkheden. Iedere Noor leert vanaf de wieg skiën en of schaatsen. Er zijn dan ook Noren waarvan men zelfs in Nederland zeker wel heeft gehoord. Eerst en vooral is er Petter Northug (Nortúug, met de g van het Engelse good), een cross country skiing kampioen (ik heb ook een blauwe maandag gelanglauft, in Uden), en de schaatser uit het dorpje waar ik woon: Hovård Bøkko. Sudndalen heeft ook een kampioen voortgebracht: Andreas Håtveit, een freestyleskiër, is er geboren.

Hoewel ik met veel betrokkenheid en spanning naar sport kan kijken, met name wintersport, is Sudndalen voor mij niet een hieraan gerelateerd gevoel, wel een mooi deel van het traject dat ik afleg tussen Hovet en de eindbestemming, verderop, richting Geiteryggentunnel, of Raggsteindalen. Of Aurland. Het wordt Halvorsgard genoemd op Google Maps, maar op het bord bij de ingang van dit enorme historische erf staat met Gotisch schrift de naam Gudbrandsgård gecalligrafeerd in hout:

IMG_5167

Ik ben al vaak gestopt op deze bijzondere plek, om foto’s te maken. Altijd in de sneeuwvrije maanden, omdat ik (nog) geen slipcursus heb gevolgd, en dus niet op ijsbanen heb leren rijden waar ook nog tegemoetkomend verkeer is dat heel relaxed 80 durft te rijden.

Waarom stopte ik: voor die enorme houten traditionele schuur, zo oud als Methusalem, en nog steeds overeind. Monumentaal. Groots. Daar kan geen gouden medaille tegenop.

.

Deze week zag ik (nee, niet eerder gedurende de jaren, wellicht doordat ik niet te veel om mij heen kan kijken tijdens het auto rijden) dat er nog veel meer historie te zien is daar, en ben zelfs een keer terug gereden omdat de eerste keer te veel bewolking er een te somber geheel van maakte. Er komt nogal wat verkeer langs daar, dus het was goed oppassen en op tijd echt mezelf tegen de vangrail aandrukken. Op de onderstaande foto kijk je tegen de zijkant van de vele meters lange schuur, met op de voorgrond een gebouw waarvan ik niet weet waar het voor gediend heeft.

IMG_5320

Het hele terrein daar staat vol met geschiedenis, en wat een prachtige plek om te wonen is dit. Men kijkt vanuit hier uit op het meer, Sudndalsfjorden, aan de overkant van de weg.

IMG_5331

 

  • Sudndalen Map, te bekijken via flickr.
  • Een map met bijzondere Noorse schuren in Leveld ook via flickr.